Priča se

Komšić: Deklaracije o razbijanju BiH izraz protivljenja presudama iz Strasbourga

Posljednji put kad su neki imali iluzije da se narodi mogu izvoditi iz države u državu, cijela stvar je završila tragično'', poručio je Komšić u svom priopćenju.
Vijesti / Politika | 26. 09. 2020. u 16:32 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić reagirao je na najavu Milorada Dodika o izradi deklaracije HDZ-a i SNSD-a o izlasku dva naroda iz BiH, ukoliko se i dalje na bazi presuda Europskog suda za ljudska prava bude dovodio u pitanje princip "konstitutivnosti naroda", i bude zahtijevalo građansko uređenje BiH, priopćeno je iz njegovog ureda.

Po Komšićevim riječima, implementacije presuda Europskog suda za ljudska prava neminovno vode ka definiranju Bosne i Hercegovine kao građanske države.

''Naše zalaganje za Bosnu i Hercegovinu kao građansku državu u potpnosti je u korelaciji sa tim presudama. To što se te presude ne sviđaju Dodiku i Čoviću, jer oni imaju drugačije vizije, nije naš nego njihov problem, i oni nemaju problem sa nama nego sa evropskim i civilizacijskim vrijednostima. Njihove eventualne deklaracije nikoga ne obavezuju na bilo šta, niti su oni ekskluzivni predstavnici Srba i Hrvata. Posljednji put kad su neki imali iluzije da se narodi mogu izvoditi iz države u državu, cijela stvar je završila tragično'', poručio je Komšić u svom priopćenju.

 

Kopirati
Drag cursor here to close