Nastavlja put

Komšić: BiH ne odustaje od EU

Komšić je naglasio da Bosna i Hercegovina ostaje opredijeljena za svoj europski put usprkos svim izazovima i različitim političkim uplivima trećih strana.
Vijesti / Politika | 06. 10. 2021. u 13:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tijekom druge plenarne sjednice summita EU-Zapadni Balkan na kojoj se razgovaralo o produbljivanju političkog dijaloga, ali i o trenutnom stanju kada je riječ o proširenju EU na Zapadni Balkan, predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić poručio je da je potrebno obnoviti europske integracije kroz zastupanje jednakopravnosti svih građana BiH te pozdravio inicijativu o Zajedničkom regionalnom tržištu CRM.

Komšić je istaknuo da proširenje na Zapadni Balkan ima smisla, samo ako će to uistinu značiti i uspostavljanje europskih vrijednosti i principa na Zapadnom Balkanu, kao i poštivanje temeljnih tekovina demokracije u civiliziranom društvu, prenosi N1.

Brojni izazovi

"Dijelim vaše mišljenje da, u svijetlu europskih vrijednosti, primarna aktivnost država Zapadnog Balkana, a time i Bosne i Hercegovine treba biti usmjerena na razvoj potpune i stabilne demokracije, zaštitu osnovnih ljudskih prava i temeljnih sloboda, što sve zajedno treba činiti kroz sustav vladavine prava. Podržavam nužnost za odlučnim naporima ka regionalnoj stabilnosti koja treba poslužiti Zapadnom Balkanu i nekim državama članicama Europske unije da usklade bilateralne odnose, u kojima još uvijek zapaženo mjesto ima nasljeđe rata na našim prostorima", kazao je Komšić.

Komšić je naglasio da Bosna i Hercegovina ostaje opredijeljena za svoj europski put usprkos svim izazovima i različitim političkim uplivima trećih strana.

"Pozivam države članice Europske unije da očuvaju proces europskih integracija za Bosnu i Hercegovinu kao suverenu i neovisnu zemlju ravnopravnih i jednakopravnih građana, koji trebaju svoju budućnost da vide u svojoj zemlji. Smatram da se moraju premašiti unutarnje nesuglasice kako bi europske vrijednosti i europske standarde doveli u Bosnu i Hercegovinu i omogućili našim građanima da ostanu u svojoj zemlji, ne zbog europske perspektive, već zbog poboljšanja kvaliteta života i garancije zaštite osnovnih ljudskih prava i sloboda u skladu s dostignućima suvremene civilizacije. Da bi takvo nešto bilo moguće, očekujem od Europske unije da ne odustaje od vlastitih vrijednosti, principa i standarda u svim zemljama Zapadnog Balkana, jer bi odustajanje od tih vrijednosti zbog kratkoročnih ciljeva, moglo ostaviti dugoročne posljedice i u samoj Europskoj uniji. Zato je važno da s današnjeg Summita pošaljemo važnu poruku – da Zapadni Balkan treba obaviti tranziciju prema europskim vrijednostima i standardima u što skorijem roku i da će, u tome pogledu, Europska unija pružiti svu nužnu pomoć i podršku", istaknuo je Komšić.

Ekonomsko povezivanje

Komšić je posebno naglasio da je Bosna i Hercegovina potpisnica Akcijskog plana za Zajedničko regionalno tržište (Common Regional Market CRM).

U tom smislu pozdravio je ključnu i povijesnu ulogu EU jer se Zajedničko regionalno tržište bitno razlikuje od drugih regionalnih inicijativa, zbog odlučnosti EU da za Zapadni Balkan izdvoji projiciranih 30 milijardi eura u narednih sedam godina.

"Smatram da je ekonomsko regionalno povezivanje, zasnovano na osnovnim principima EU, od velike važnosti za poboljšanje životnog standarda kao i za napredak čitave regije ka Europskom putu. Bosna i Hercegovina cijeni sveobuhvatnost ovog regionalnog projekta koji se provodi kroz Berlinski proces. Pozdravljam ključnu ulogu Europske unije u koordinaciji aktivnosti uspostavljanja Zajedničkog regionalnog tržišta kroz Berlinski proces kao i produbljivanje partnerskog odnosa država Zapadnog Balkana sa specijaliziranim regionalnim institucijama poput CEFTA, Vijeća za regionalnu suradnju, Transportne i Energetske zajednice u provođenju reformi kroz Ekonomski i investicijski plan za Zapadni Balkan. Smatram ovaj potez Europske unije historijskim, jer je bitna razlika između njega i drugih regionalnih inicijativa upravo u odlučnosti institucija EU, kapacitiranosti pomenutih regionalnih organizacija i projiciranih 30 milijardi eura u idućih sedam godina”, poručio je Komšić.

Kopirati
Drag cursor here to close