BiH će postati članica NATO saveza

Komšić: Interes BiH i EU je zaustavljanje nazadnih političkih namjera

BiH će sigurno u budućnosti postati članica NATO saveza i EU
Vijesti / Politika | 06. 09. 2021. u 08:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić sudjelovao je danas na Simpoziju pod nazivom "Euroatlantske perspektive Bosne i Hercegovine" čiji je domaćin novi visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt.

Komšić je naglasio da euroatlantska perspektiva Bosne i Hercegovine nije samo u interesu naše države, nego je u općem interesu mira i stabilnosti u čitavoj regiji, pa i u cijeloj Europi.

Preduvjet za kvalitetniji život

''Svaka destabilizacija, odnosno toleriranje političkih snaga u Bosni i Hercegovini koje predano rade na destabilizaciji države ujedno može predstavljati opasnost po regiju i čitavu Europu. Prema tome, cijenim da je obostrani interes i države Bosne i Hercegovine i zemalja Europske unije, zaustavljanje nazadnih političkih namjera onih političkih snaga u Bosni i Hercegovini koje ne priznaju međunarodne konvencije i postupaju suprotno od onoga što je opći interes svih onih koji žele mir, sigurnost i stabilnost'', dodao je Komšić.

Istaknuo je da je to preduvjet za osiguranje kvalitetnijeg života svih građana naše države, koji ne žele etničke podjele i politiku sukoba, nego mir i prosperitet.

''U Predsjedništvu Bosne i Hercegovine imate partnera koji će predano raditi na ispunjavanju međunarodno preuzetih obaveza BiH, usprkos tome što jedan od članova Predsjedništva BiH te obveze smatra fakultativnim'', kazao je Komšić.

On je ponovio da je euroatlantska perspektiva vanjsko-politički prioritet BiH.

''Prihvaćanjem obveze za realizacijom 14 prioriteta iz Mišljenja Europske komisije o kandidatskom status BiH za članstvo u Europskoj uniji i usvajanjem Programa reformi, Bosna i Hercegovina je trasirala svoj euroatlantski put. Ukoliko ispunjavanje preuzetih obveza bude išlo predviđenom dinamikom, BiH će sigurno u budućnosti postati članica NATO saveza i EU'', smatra Komšić.

Također, osvrnuo i na trenutne blokade rada institucija naglašavajući da smo svi mi u Bosni i Hercegovini svjesni blokada koje se na tome putu poduzimanju od strane retrogradnih politika, koje blokiraju donošenje političkih odluka i onemogućavaju nesmetan euroatlantski put BiH.

Blokade - izraz slabosti

''Te blokade nisu izraz političke mudrosti nego političke slabosti. Stoga smatram da i diplomatski odgovor na aktualne blokade, koje se mogu odraziti na ukupnu euroatlantsku perspektivu Bosne i Hercegovine, moraju biti odlučne i nedvosmislene'', podcrtao je Komšić.

Poručio je da je uvjeren da Ured visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini može biti faktor koji će pomoći BiH u procesu euroatlantskih integracija, ako njegov angažman bude prožet dosljednim zastupanjem pozitivnog naslijeđa OHR-a, koje se prije svega ogleda u setu zakona koji su omogućili minimum demokracije u našoj državi.

Simpozij “Euroatlantske perspektive BiH” organiziran je povodom preuzimanja funkcije Christiana Schmidta za visokog predstavnika u BiH na kojem su prisustvovali, između ostalih, predsjednik njemačkog Bundestaga Wolfgang Schäuble, ministar unutarnjih poslova Bavarske Joachim Herrmann, te profesorica povijesti istočne i jugoistočne Europe na Univerzitetu Ludwig Maximilians u Minhenu Marie-Janine Calic, priopćeno je iz Ureda predsjedatelja Predsjedništva BiH Željka Komšića.

Kopirati
Drag cursor here to close