Salihović nezadovoljan

Komisija VSTV: Salihović treba biti smijenjen s pozicije glavnog tužitelja

Salihoviću potvrđena kazna smjene s pozicije glavnog tužitelja
Vijesti / Politika | 23. 10. 2017. u 15:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Drugostupanjska disciplinska komisija Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) potvrdila je odluku po kojoj bi Goran Salihović trebao biti smijenjen s pozicije glavnog tužitelja i ostati tužitelj Tužiteljstva BiH.

Komisija je utvrdila disciplinsku odgovornost Salihovića u vezi kršenja službene dužnosti, a što uključuje namjerno davanje lažne ili nedovoljne informacije u vezi s prijavama za radno mjesto, pitanjima unapređenja i napredovanja u službi ili bilo kojim drugim pitanjima koja su u nadležnosti VSTV-a, čime je doveo u pitanje povjerenje javnosti u nepristranost i kredibilitet Tužiteljstva BiH, prenosi BIRN.

Disciplinska komisija je donijela odluku kojom se odbija tužba vezana za omogućavanje vršenja dužnosti tužitelja osobama koje za to nisu zakonom ovlaštene i za miješanje u postupanje sudaca ili tužitelja s namjerom opstruiranja ili podcjenjivanja njihovih aktivnosti.

Kao kaznu, Salihović će biti uklonjen s pozicije glavnog tužitelja i raspoređen na mjesto tužitelja u Tužiteljstvu BiH.

Salihović je suspendiran u rujnu prošle godine kada je protiv njega pokrenut disciplinski postupak zbog niza nepravilnosti u radu Tužiteljstva BiH, a dok je on bio glavni tužitelj.

Usporedo je protiv njega pokrenuta i kaznena istraga u Tužiteljstvu BiH, koja je još uvijek u tijeku.

 Trenutno je vršiteljica dužnosti glavne tužiteljice Gordana Tadić, a nakon što je donesena pravosnažna odluka o smjeni Salihovića, VSTV će birati novog stalnog glavnog tužitelja, prenosi BIRN.

Salihović nezadovoljan, čeka odluku Ustavnog suda

Goran Salihović je kazao da je uložena apalecija Ustavnom sudu zbog nepravilnosti u odlukama prvostupanjske i drugostupanjske disciplinske komisije Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) prema kojim bi trebao biti smijenjen s pozicije glavnog tužitelja Državnog tužiteljstva.

Salihović je naveo da se odluka Ustavnog suda očekuje u srijedu, a ovu informaciju je potvrdio i Salihovićev branitelj Rifat Konjić.

Drugostupanjska disciplinska komisija VSTV-a potvrdila je odluku po kojoj bi Goran Salihović trebao biti smijenjen s pozicije glavnog tužitelja i ostati tužiteljTužiteljstva BiH.

Salihović navodi da je u apelaciji podnesenoj Ustavnom sudu naveo nekoliko povreda prvostupanjske i drugostupanjske disciplinske komisije.

''Jedna od najvećih povreda je to što je nastupila zastara i ta sankcija koja je meni izrečena, znači suspenzija, ona je postala kazna bez suđenja'', izjavio je Salihović.

Salihović kaže da je od Ustavnog suda tražio zaštitu i jer mu u tijeku disciplinskog postupka nije dana tužba, uskraćeno mu je pravo na izvođenje dokaza, postupak nije bio javan, disciplinska tužiteljica nije imala legitimitet da vodi postupak, te nisu poštovane preporuke Europske komisije da se mora točno odrediti koji mu se prekršaj ili kazneno djelo stavlja na teret, piše BIRN.

''Nadam se odluci Ustavnog suda i da to može biti jedna prekrenica za čitavo pravosuđe da stanemo na noge i da krenemo ponovo'', naveo je Salihović.

Podsjetimo, komisija je utvrdila disciplinsku odgovornost Salihovića u vezi s kršenjem službene dužnosti, a što uključuje namjerno davanje lažne ili nedovoljne informacije o prijavama za radno mjesto, pitanjima unapređenja i napredovanja u službi ili bilo kojim drugim pitanjima koja su u nadležnosti VSTV-a, čime je doveo u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet Tužiteljstva BiH.

Disciplinska komisija je donijela odluku kojom se odbija tužba koja se odnosi na omogućavanje vršenja dužnosti tužitelja osobama koje za to nisu zakonom ovlaštene i za miješanje u postupanje suca ili tužitelja s namjerom opstruiranja ili potcjenjivanja njihovih aktivnosti.

Salihović je suspendiran u rujnu prošle godine kada je protiv njega pokrenut disciplinski postupak. Uporedo je protiv njega pokrenuta i kaznena istraga u Tužiteljstvu BiH, koja je još uvijek u tijeku.

Kopirati
Drag cursor here to close