Izet Hadžić

Kolinda pozvana na kavu u selefijsko selo

''Eto gospođo Kitarović, poziv stoji otvoren. Poziva vas musliman iz Bosne i Hercegovine da dođete u Ošve i s lica mjesta demantirate navode vaših i srpskih obavještajnih službi...''
Vijesti / Politika | 15. 03. 2019. u 12:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izet Hadžić, predvodnik selefijske zajednice u selu kod Maglaja, pozvao je Kolindu Grabar - Kitarović, predsjednicu Republike Hrvatske, ''na kahvu'' nakon što je identičan poziv putem N1 uputio i septembra 2017. godine, objavila je televizija N1.

Kako je Hadžić kazao za N1, taj poziv još uvijek je otvoren poručivši da će se hrvatska predsjednica prilikom posjete uvjeriti kakva je Bosna i Hercegovina zemlja.

Pročitajte još

''Uvjerit ćete se da je Bosna, ali ne 'Herceg' već Hercegovina puna dobrih komšija, dobronamjernih susjeda. Imamo mi i prelijepe rijeke, šume, planine, bosanski ćevap, hurmu i rahatluk, mostove, ali mostarske, višegradske, fočanske, ma samo da vidiš. Imamo mi i dobro čuvane bosanskohercegovačke granice koje čuva i Bošnjak i Hrvat i Srbin i ostali. Imamo kulturu, tradiciju dobro razvijeni turizam. Meni je žao što niste boravili neki dan u Višegradu na paradi vaših ratnih saveznika iz ‘92 , zaista mi je žao što je taj nemili događaj o 'vrbovanju selefija' za prijenos oružja u BiH - bacio u sjenu taj skup o kome se toliko govorilo proteklih dana'', rekao je Izet Hadžić za N1.

Potom je poručio da bi dobro bilo da zajedno odu u Mostar.

''Bilo bi dobro da odemo do Mostara da se uvjerite da projekt tzv. Herceg - Bosna nema za 'namjeru cijepanje BiH', a onda ćemo nastaviti put do granice s Hrvatskom da progovorimo koju s migrantima - tko zna možda na bihaćkim njivama pronađemo kakvog doktora, inženjera, pilota, stomatologa, arhitektu i učinimo mu put prohodnim prema vašim biroima za zapošljavanje. Prošetat ćemo i do Srebrenice i Ahmića da potražimo ima li ijednog 'naoružanog ekstremiste' na popisu onih koji su vjerovali svojim komšijama. Nije zgorega da posjetimo neku od agencija ne bi li našli tragove o tome da li su se preko Hrvatske i uz pomoć vlade Franje Tuđmana prebacivali muslimanski 'ekstremistički' borci, oružje, novac i vojna oprema tijekom rata u BiH naravno preko vaše teritorije i vlade na račun arapske nafte i vlade - gle čuda, tada vam to nije smetalo'', poručio je.

''Eto gospođo Kitarović, poziv stoji otvoren. Poziva vas musliman iz Bosne i Hercegovine da dođete u Ošve i s lica mjesta demantirate navode vaših i srpskih obavještajnih službi. Vjerujem da će Vam Ministarstvo sigurnosti na čelu s ministrom Mektićem omogućiti punu službenu i državničku sigurnost i naravno uz zastave Bosne i Hercegovine i vaše svakako'', rekao je Hadžić za N1.

Naime, Rijaset Islamske zajednice u BiH 2016. podnio je izvještaj Saboru nakon obavljenih razgovora s pojedincima i grupama koje su djelovale izvan okvira Islamske zajednice. Obavljen je razgovor sa 38 grupa, 14 ih je prihvatilo priključenje, a 22 grupe tada nisu potpisale Protokol i pridruživanje Islamskoj zajednici u BiH. Među njima je bila i zajednica u Ošvama.

Informacija o vrbovanju selefija u BiH da prenose oružje u mesdžide, izazvala je brojne reakcije u BiH i Hrvatskoj. U operaciji su, prema navodima portala Žurnala, sudjelovali hrvatski obavještajci, koji su sve demantirali.

Kopirati
Drag cursor here to close