Sve su učestalije izjave

Koliko je moguće ujedinjenje opozicije u BiH?

Analitičari, iako podržavaju ideju, smatraju da bi vlast tim potezom profitirala, optužujući ih za izdaju nacionalnih interesa.
Vijesti / Politika | 05. 05. 2021. u 08:29 Bljesak.info
Koliko je moguće ujedinjenje opozicije ?

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Posljednjih dana sve su učestalije izjave o mogućem zajedničkom djelovanju dva opozicijska bloka u Republici Srpskoj i Federaciji BiH. Opozicijski lideri u tome vide šansu da se dogovore o bitnim pitanjima za građane i konačno pobijede, kako kažu, nacionalističku retoriku vladajućih stranaka. Analitičari, iako podržavaju ideju, smatraju da bi vlast tim potezom profitirala, optužujući ih za izdaju nacionalnih interesa.

Nakon priče o mirnom razdruživanju i ratne retorike lidera vladajućih stranaka u Bosni i Hercegovini, loptica je prebačena u dvorište opozicije. Moguće koalicijsko djelovanje opozicije šestorke u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, predsjednik Saveza neovisnih socijaldemokrata (SNSD) vidi kao pamet stranaca i izdaju.

“Uvijek kada je neki problem između Sarajeva i Banja Luke opozicija u Republici Srpskoj je bila na strani Sarajeva. To je neko smislio sa strane, neko od ovih stranaca koji su rekli da bi to bilo dobro pa, eto, neka izvole”, kazao je Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a

Opozicijski lideri smatraju da je platforma o mirnom razdruživanju zapravo dogovor vladajućih lidera i dimna zavjesa kako bi se skrenula pažnja sa suštinskih problema – nabavke cjepiva i kreditnih zaduženja. Ističu da nema neke posebne priče o ujedinjenju dva opoziciona bloka, ali da ima potrebe za razgovorom oko bitnih, zajedničkih točaka.

“To su dvije teme prioritetne što se tiče Partije demokratskog progresa (PDP), koje mogu da stave u Parlament BiH na istu stranu, a to su izborni zakon, reforma pravosuđa i smanjenje privilegija na kojim inzistiramo s kolegama iz opozicije u Federaciji BiH, što zahtijeva jednu vrstu komunikacije, koja je sasvim logična, opravdana i normalna”, objašnjava Branislav Borenović, predsjednik PDP-a

“Mi nismo imali službene razgovore s opozicijom iz Republike Srpske, još uvijek i nadam se da će se to dogoditi u narednih nekoliko dana. Zato se i bavim ovim poslom, jer vjerujem da ćemo uspjeti postići sporazum za koji ćemo uvjeriti građane da je to nova šansa za BiH i novi početak”, kaže Predrag Kojović, predsjednik Naše stranke.

Politički analitičar iz Banja Luke Darko Kuzmanović ocjenjuje da od zajedničkog opozicijskog djelovanja nema ništa, jer bi to vlast zloupotrijebila i predstavila kao korak ka unitarizaciji.

“Zajedničkim opozicijskim djelovanjem u Republici Srpskoj i Federaciji BiH bi pucali u vlastitu nogu upravo iz razloga što bi ta suradnja bila zloupotrijebljena, ali bi donijela rezultate kada je riječ o izboru člana Predsjedništva BiH”, govori Darko Kuzmanović, politički analitičar

Njegov kolega iz Sarajeva Adnan Huskić ovu inicijativu vidi kao kvalitetan iskorak i koordinaciju na državnoj razini, a ne kao stvaranje ideološke i programski koherentne koalicije.

“To bi moglo predstavljati zračak nade da bi koalicija koju bismo mogli izabrati 2022. mogla s konkretnim programskim rješenjima doći na vlast, a da to ne bude puka podjela mjesta i formiranje koalicija na matematičkoj bazi”, objašnjava Adnan Huskić, politički analitičar.

I dok traje prepucavanje na relaciji vladajuća trojka – opoziciona šestorka tko je zaštitnik, a tko izdajnik nacionalnih interesa, građani očigledno plaćaju ceh neodgovornih politika.

Kopanje po starim ranama i raspirivanje nacionalnih tenzija neće nabaviti cjepivo i izvući zemlju iz ekonomske krize, prenosi BHRT.

Kopirati
Drag cursor here to close