Dodik vs Džaferović

Kolege iz Predsjedništva razmijenile optužbe

Dodik kaže kako je osnovni cilj SDA ''da zadrže sebi podobne Srbe u Vijeću ministara i na drugim razinama jer sada ide proces imenovanja na razna mjesta u agencijama''.
Vijesti / Politika | 09. 04. 2019. u 15:00 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Dodik opstruira formiranje Vijeća ministara i rad Predsjedništva BiH'', tvrdi Šefik Džaferović. S druge strane, Milorad Dodik navodi kako ''SDA onemogućava implementaciju legitimnih izbornih rezultata''.

Džaferović je, komentirajući te Dodikove tvrdnje istaknuo da je to zamjena teza, te da jedino Dodik svojim potezima i izjavama opstruira konstituiranje Vijeća ministara, ali i rad Predsjedništva BiH.

''Dodik opstruira provođenje Zakona o obrani BiH i ispunjavanje međunarodnih obveza naše zemlje, a onda za opstrukcije optužuje bošnjačke političke predstavnike i govori kako je 'BiH nemoguća'. To nije ništa novo, takav princip rada smo već vidjeli, da se prvo zablokiraju svi procesi i onda počne govoriti o tome kako institucije ne funkcioniraju i da je ovo 'nemoguća država'. Itekako je moguća. Neka Dodik počne poštovati zakone, neka počne poštovati državu BiH na čijem je čelu i imat ćemo Vijeće ministara u roku od 24 sata'', kazao je Džaferović.

No, Dodik kaže kako je osnovni cilj SDA ''da zadrže sebi podobne Srbe u Vijeću ministara i na drugim razinama jer sada ide proces imenovanja na razna mjesta u agencijama''.

''Nakon pet mjeseci gotovo ništa nije urađeno. To je jedna obična laž koju dobivamo od Izetbegovića i SDA, i to ćemo im sutra reći na sastanku'', izjavio je Dodik prilikom obilaska radova na obnovi saborne crkve Svete Trojice u Mostaru.

Dodao je kako ''od SDA ništa ne traži niti im SDA išta može dati''.

''Republici Srpskoj i srpskom narodu u Vijeću ministara pripada mjesto predsjedavajućeg i tri ministarska mjesta i ništa se drugo osim toga neće dogoditi'', poručio je Dodik rekavši kako ga je sramota što s Džaferovićem i Komšićem davao bilo kakva obećanja Bruxellesa te da su odmah nakon toga ''krenule su razne kočnice''.

Džaferović tvrdi kako  Dodik osim uspostave Vijeća ministara opstruira i rad Predsjedništva BiH.

''Sve se svodi otprilike na to da puno priča, a malo radi. Predsjedništvo BiH od prosinca prošle godine nije održalo redovnu sjednicu, iako bi se sjednice trebale održavati u pravilu svakih 14 dana. Deseci materijala čekaju na odluku Predsjedništva. Iako je to njegova obveza po Poslovniku, Dodik nije zakazao ni izvanrednu sjednicu na moj konkretni zahtjev kojim sam tražio da Predsjedništvo zauzme službeni stav o nastavku izgradnje Pelješkog mosta, kao i da se utvrdi stav o informacijama koje se odnose na vrbovanje državljana BiH od strane Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Hrvatske, te da se razmotre eventualne diplomatske mjere. Ne postoji niti jedno opravdanje da Predsjedništvo BiH ne radi svoj posao'', naglasio je Džaferović.

Dodik je pak rekao kako smo imamo situaciju da ne radi Parlament.

''Parlament uopće nije konstituiran, nisu izabrane komisije. Tražite kandidatski status, a niste u stanju ispuniti rok za izbor delegacije u Vijeće Europe. I kome da objašnjavate da ste spremni kao zajednica? Naravno, ja znam da nismo spremni. BiH je ništa, BiH je propala zemlja. To je jasno svima osim ovim nekim međunarodnim igračima koji pokušavaju sačuvati svoju poziciju od prije 20 godina'', oštar je bio Dodik.

A čelnik SNSD-a u je govorio i o navodnim tajnim sastancima u Mostaru na kojem prisustvuju ''svi predsjednici mjesnih organizacija te stranke, ovdje iz ove regije, i dolaze predstavnici obavještajne zajednice i njihove SDA sigurnosne komisije koja ovdje organizira, prije svega da se popišu svi vojno sposobni pripadnici Bošnjaka''.

Kopirati
Drag cursor here to close