Naša stranka

Kojović: Ravnogorski četnički pokret je bio fašistički

''Dodik kaže da se Rezolucijom želi osuditi Ravnogorski četnički pokret. To je istina'', poručio je Kojović.
Vijesti / Politika | 01. 06. 2020. u 17:33 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Milorad Dodik se usprotivio usvajanju Rezolucije o poštivanju žrtava fašističkih režima u Narodnoj skupštini Republike Srpske nazivajući je podvalom političkog Sarajeva.

Odgovorio mu je Predrag Kojović, predsjednik Naše stranke, na čiju je inicijativu i usvojena pomenuta Rezolucija u Zastupničkom domu Parlamenta BiH.

''Dodik kaže da se Rezolucijom želi osuditi Ravnogorski četnički pokret. To je istina. Rezolucija obuhvaća sve fašističke pokrete i naravno da je Ravnogorski četnički pokret bio fašistički jer je bio u službi Nedićevog fašističkog režima, činio zločine s genocidnom namjerom i sluganski se odnosio prema okupatoru.

Drugi Dodikov argument protiv Rezolucije je taj da će nakon njenog usvajanja krenuti pritisak na usvajanje Zakona o negiranju genocida u Srebrenici. Dodik mora znati da će naš pritisak za zabranu negiranja genocida u Srebrenici biti sve veći i veći i s usvajanjem i bez usvajanja Rezolucije u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Mi tu dileme nemamo i ne treba nam nikakva druga poluga osim presuda haškog suda da bismo genocid u Srebrenici izdigli na razinu koju zaslužuje – a to je institucionalno njegovo priznanje na razini cijele države, poštivanje njegovih žrtava i sprečavanje da se takav zločin ikad više ponovi.

Dodik je, također, rekao da se Rezolucijom problematizira Holokaust i stradanje Srba u Drugom svjetskom ratu. Nikad to raditi nećemo. I srpske i jevrejske i romske žrtve na ovim prostorima su neupitne kao najbrojnije kad su u pitanju zločini NDH, kao što su najbrojnije muslimanske i hrvatske kad su u pitanju četnički zločini. Uz uvažavanje općepoznate činjenice da su i ustaše i četnici također ubijali antifašiste bez obzira na to kojoj su naciji pripadali. Dodik može zaustaviti usvajanje Rezolucije u NSRS-u, ali time ne zaustavlja istinu koja će kad-tad biti općeprihvaćena i u Republici Srpskoj.''

Kopirati
Drag cursor here to close