Izbori u Mostaru

Koalicija za Mostar ograđuje se od nepravilnosti

Žele upozoriti političku javnost u Mostaru i Bosni i Hercegovini da je jedino SIP BiH zakonski nadležno i odgovorno za objavljivanje pravih, službenih rezultata lokalnih izbora,
Vijesti / Politika | 14. 01. 2021. u 15:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Članice „Koalicije za Mostar 2020“ svojim priopćenjem za javnost žele upozoriti političku javnost u Mostaru i Bosni i Hercegovini da je jedino Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine zakonski nadležno i odgovorno za objavljivanje pravih, službenih rezultata lokalnih izbora, održanih u Mostaru krajem prošle godine.

''Osuđujemo i ograđujemo se od svih eventualnih zloupotreba koje su se dogodile na biračkim mjestima. Koalicija za Mostar na biračkim mjestima na kojima su ponovo brojani glasovi imala je ukupno 3 (tri) člana u biračkim odborima'', navode.

U priopćenju ističu kako je ''interesantno je da je SIP odbio sve zahtjeve političkih subjekata pa i stranaka „Koalicije za Mostar“ uz priložene žalbe promatrača i potpise birača, koji su glasali na pojedinim biračkim mjestima, a onda po službenoj dužnosti naložio ponovno brojanje isključivo glasova unutar kandidata Koalicije''.

Navode kako sve druge informacije, koje kruže javnim prostorom, a posebno društvenim mrežama, ''imaju za cilj da unesu pomutnju na političku scenu Grada Mostara, a proizvod su nerealno ambicioznih pojedinaca, koji bi sada da ponovo kroje izborne rezultate, na osnovu vlastitih projekcija i svojih političkih ciljeva''.

„Koalicija za Mostar 2020“ se ističu, zalaže za transparentnost prebrojavanja glasova te jasno i nedvosmisleno ukazivanje na sve eventualne primjere zloupotrebe biračkog procesa i zakonito kažnjavanje onih koji su prekršili propise.

O eventualnim nepravilnostima u izbornom procesu, još napominju, ''službenu informaciju, potkrijepljenu činjenicama, a ne manipuliranjem na društvenim mrežama, može imati samo SIP te da će ono sasvim sigurno izaći s konkretnim stavovima''.

''Svako drugo, slobodno tumačenje ponovnog prebrojavanja glasova smatramo običnim politikanstvom i pokušajem da se teško izboreni izborni proces u Mostaru dovede u pitanje'', navode.

Pozivaju sve političke subjekte u Mostaru na ''trezveno i odgovorno političko ponašanje, kako bi izborni proces u Mostaru, uz sve izazove, pa i prijetnje građanima u pojedinim dijelovima Grada Mostara, a što se pomalo zaboravlja, bio priveden kraju i to na osnovu zakona i odluke za to zakonom ovlaštenih organa, a ne na osnovu nečijih želja i nerealnih ambicija''.

Kopirati
Drag cursor here to close