Pozdravljaju izmjene Izbornog zakona

Koalicija ''Pod Lupom'' zadovoljna: Uvodi se zabrana korištenja javnog novca za izbornu promociju?

Koalicija 'Pod lupom' pozdravlja izmjene i dopune Izbornog zakona BiH
Vijesti / Politika | 12. 10. 2017. u 08:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Analizirajući radni materijal za izmjene i dopune Izbornog zakona BiH koje je predložilo Središnje izborno povjerenstvo BiH (SIP BiH), Koalicija "Pod lupom" smatra da su predložene izmjene i dopune korak naprijed u unapređivanju izbornog zakonodavstva i da zaslužuju ozbiljno razmatranje i prihvaćanje donositelja odluka.

Koalicija "Pod lupom" izražava zadovoljstvo što su se u setu predloženih izmjena našle i preporuke ove Koalicije za unapređenje izbornog zakonodavstva dane nakon opsežnog promatranja izbornog procesa tokom Općih izbora 2014. i Lokalnih izbora 2016. godine.

Od najznačajnijih predloženih izmjena i dopuna od SIP-a BiH Koalicija izdvaja uvođenje neovisne funkcije predsjednika biračkih odbora koji će se birati putem javnog oglasa u neizbornoj godini i koje će imenovati i za njihov rad snositi odgovornost općinske/gradske izborne komisije, uvođenje novčanih sankcija za političke subjekte za čije predložene članove biračkih odbora se utvrdi da su prekršili odredbe Izbornog zakona BiH, sprečavanje zloupotrebe javnih sredstava uvođenjem u Izborni zakon BiH zabranu korištenja javnih sredstava za vlastitu promociju ili promociju političke stranke.

Također, izdvajaju i uvođenje ranog glasovanja za birače sa pravom glasuje koji na dan izbora iz opravdanih razloga nisu u mogućnosti glasati na svom biračkom mjestu, sprečavanje zloupotrebe nacionalnog izjašnjavanja uvođenjem odredbe kojom se u slučaju promjene nacionalnog opredjeljenja, u tijeku trajanja četverogodišnjeg izbornog ciklusa, u obzir uzima nacionalno izjašnjavanje kandidata dato na popisu stanovništva provedenom 2013. godine te stvaranje preduslova za uvođenja novih tehnologija u izborni proces preciziranjem da se glasanje obavlja ručno na glasačkom listiću ili elektronski, priopćeno je iz Koalicije "Pod lupopm''.

Kopirati
Drag cursor here to close