Prva fotelja Grada

Koalicija bi podržala Baraliju, ali BH blok ne bi Koaliciju

Guzin je rekao kako je BH bloku ponuđena vrlo eksplicitna ponuda Koalicije za Mostar da se u Gradskom vijeću formira jedna šira koalicija…
Vijesti / Politika | 03. 02. 2021. u 14:02 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

BH blok i Koalicija za Mostar nisu se dogovorili oko podrške za gradonačelničko mjesto. Glavni je to zaključak sastanka dvaju koalicija koje su predvodili čelnica Naše stranke Mostar Irma Baralija i nositelj liste Koalicije za Mostar Zlatko Guzin.

Ni dogovor oko koalicije šire koalicije u budućem Gradskom vijeću nije postignut. Samo je dogovoreno da će jedni i drugi podržavati konstruktivne prijedloge u Vijeću.

''Imali smo nekoliko zaključaka. Inzistiramo na tome da se implementira presuda Sejdić-Finci u Vijeću Grada Mostara i mislim da Koalicija za Mostar da neće imati ništa protiv toga kad se bude raspravljalo. Kada govorimo o programskoj platformi, spremni smo podržati pozitivne prijedloge u programima. Nismo se dogovorili oko koalicije, ali bit će prohodnost za sve pozitivne prijedloge'', rekla je novinarima Baralija.

Rekla je kako ostaje da se vidi što će se događati oko izbora gradonačelnika, ali da se nisu dogovorili oko podrške u trećem krugu.

Guzin je rekao kako je BH bloku ponuđena vrlo eksplicitna ponuda Koalicije za Mostar da se u Gradskom vijeću formira jedna šira koalicija u kojoj bi bili Koalicija za Mostar, BH blok i HDZ.

''Naši argumenti su da bi to bila veća većina od dvotrećinske gdje bi prohodnost odluka bila dobra i time bismo zadovoljili sve ono što treba Mostar - brzo donošenje i brzu implementaciju svih odluka Gradskog vijeća. Ponudili smo kao Koalicija da bi, ako bi Baralija u prvom krugu dobila više glasova od kandidata Koalicije za Mostar, koalicija u drugom i trećem krugu podržala Baraliju. Međutim, na naše pitanje da li bi to bilo i u obrnutom smjeru, nismo dobili potvrdan odgovor kao ni na pitanje oko koaliranja u Vijeću'', rekao je Guzin.

Kaže kako nije sporna kandidatura Baralije za gradonačelničku poziciju

''Njezina kandidatura nije sporna, kao i svih drugih rezultata. Izborni rezultat i kapacitet svugdje u demokratskim društvima je jasan da onaj tko ima najviše glasova da je logično da ima i neku prednost prilikom kandidiranja i da računa na tu poziciju'', rekao je.

Novinari su pitali Baraliju ima li njezina kandidatura smisla ako neće biti podrške, rekla je kako ima i da se do petka kada zasjeda Gradsko vijeće ništa ne zna.

''Kandidatura ima smisla jer je u skladu sa zakonom. Mi ne znamo do petka da li će biti nekog novog kandidata. Možda će HRS imati svojeg kandidata. Bilo tko može predložiti bilo koga. I ne bih raspravljala koliko tko ima ruku jer se većina nije izrazila oko kandidata'', rekla je Baralija koju je podržala SDP BiH javno.

I Baralija i Guzin su rekli kako službenih pregovora s HDZ-om BiH nije bilo.

Baralija je rekla i kako je jedna vijećnica pozitivna na Covid te kako će i o tome ovisiti podrška na sjednici Gradskog vijeća koja je zakazana za petak.

 

Kopirati
Drag cursor here to close