Nezadovoljni reakcijom

Klub zastupnika SDA: Iza Gole stoji politika režima Milorada Dodika

Klub zastupnika SDA u Skupštini HNŽ-a nezadovoljan reakcijom Dušana Gole.
Vijesti / Politika | 30. 05. 2018. u 17:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Klub zastupnika SDA u Skupštini HNŽ-a reagirao je zbog izjava izjava predsjednika Koordinacije srpskih udruženja u Mostaru  Dušana Gole koji je rekao ''kako  se preko Srba, srpskog jezika i ćirilice žele na mala vrata uvući bosanski jezik“.

Zastupnici iz SDA, u svom priopćenju navode, kako nakon višegodišnje pravne i političke borbe, koja je pokrenula i vodila SDA na svim nivoima u FBiH, počevši od potpredsjednice FBiH Melike Mahmutbegović, Premijera Federacije BiH Fadila Novalića i Kluba Bošnjaka u Skupštini HNŽ, Ustavni sud je donio presudu po kojem Srbi u HNŽ, ŽZH i Posavskoj županiji trebaju konačno postati konstitutivni, a srpski jezik i ćirilica ravno pravni s ostala dva jezika i pismom.

''I pored kontinuiranih opstrukcija i odbijanja koje su tijekom cijelog procesa dolazile iz HDZ BiH, predstavnici SDA su ustrajavali u namjeri da Srbi dobiju Ustavom zagarantirana prava u navedenim županijama. Frapantna je činjenica da je nakon tako iskazane najbolje namjere za popravljanje statusa jednog naroda u određenom dijelu Federacije, pokrenute isključivom inicijativom Bošnjaka iz SDA, došlo brutalno obraćanje i izjave dijela predstavnika Srba u Mostaru'', tvrde iz SDA.

Kažu kako je ''ovakav istup samo evidentan pokazatelj kako iza izjava Gole stoji politika režima Milorada Dodika, koji na ovakav način pokušava cijeli postupak koji je neminovan, a to je odluka Ustavnog suda kojim je naloženo skupštinama županija da odmah, a najkasnije u roku od šest mjeseci od dana objave ove presude u službenim glasilima, donesu amandmane na ustave županija, u skladu s Ustavom FBiH, zaustave i učine ga političkim mrtvim'', tvrde zastupnici SDA.

Kažu kako će ''usprkos instrukcijama Dodikovog režima koje Golo provodi u Hercegovini, SDA će nastaviti podržavati proces koji će Srbe u tri ove tri županije dovesti u poziciju ravnopravnosti'', priopćeno je.

''Potpuno je jasno zašto ovakva odluka Ustavnog suda ne odgovara “koalicijskim partnerima” Dodiku i Čoviću. Provođenjem ove odluke ta “bezuvjetna” ljubav i povjerenje bi mogli biti poremećeni, ali i narušena te za kako je život Srba prvenstveno u dolini Neretve nemoguć zbog ugroženosti. Zbog takvih retrogradnih ideja, koji u osnovu imaju za cilj pokušaj razgradnje BiH, najjednostavnije je osuditi SDA i uzgred pokušati degradirati jezik naroda kojima povijesni kontinuitet i tradiciju. O ljudskim pravima Bošnjaka, Hrvata i ostalih u RS-u, te pomoći Srba u tom dijelu BiH da se stvari isprave, nećemo ovoga puta, bilo bi degutantno'', navodi u priopćenju Klub zastupnika SDA u Skupštini HNŽ-a.

 

Draško Aćimović, potpredsjednik SDP BiH, zadovoljan je  donesenom odlukom.

„SDP najavljuje daljnji rad na poboljšanju položaja Srba u Federaciji BiH, za razliku od ostalih političkih opcija i pojedinaca koji na temi Srba ideološki poduzetno ubiru predizborne poene, a na djelu ne pokazuju nikakvu brigu za Srbe u Federaciji BiH.

Shodno tome, razumijem skepsu pojedinih udruženja, ali napominjem da su upravo zastupnici Kluba SDP-a u Skupštini HNŽ-a radili na rješenju ove diskriminatorne odredbe i da će i dalje raditi na tome da konstitutivnost Srba neće ostati samo mrtvo slovo na papiru.

Smatram da se mora nastaviti u tom smjeru, a tehničke stvari ne treba stavljati iznad Odluke Ustavnog suda FBiH. SDP će svoj rad usmjeriti i prema poboljšanju svih drugih aspekata života, počevši  od osnovnih ljudskih prava do rješavanja ključnih egzistencijalnih problema. Ja se osobno stavljam na raspolaganje da dam maksimalni doprinos i podršku svima koji iskreno žele da utječu na poboljšanje statusa srpskog naroda u FBiH“, izjavio je Aćimović.

 

Kopirati
Drag cursor here to close