SDP blokira rad skupštine?

Klub hrvatskih zastupnika Skupštine HNŽ-a: SDP radi predizbornu promidžbu

''I današnja sjednica pokazala je da je na djelu opstrukcija rada Skupštine i njena potpuna blokada.''
Vijesti / Politika | 10. 11. 2017. u 16:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Klub hrvatskih zastupnika Skupštine HNŽ-a oglasio se priopćenjem za javnost u kojem navode kako se već treći put za redom mimo ranije dogovorenog i utvrđenog dnevnog reda pokušava na sjednicu Skupštine uvrstiti pitanje izmjene Ustava HNŽ-a.

''Klub hrvatskih zastupnika smatra da se na ovakav način kroz redovan rad skupštine vrši predizborna promidžba SDP-a i to godinu dana prije izbora. Ovako opetovano institucionalno nasilje sprječava normalan rad Skupštine'', navedeno je u priopćenju.

Objasnili su da se na današnjoj sjednici trebala baviti donošenjem novog Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, razmatranjem stanja u obrazovanju, davanje mišljenja za nacrte zakona o liječenju neplodnosti biomedicinski i potpomognutom oplodnjom, o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana i duhanskih proizvoda i Nacrtu Zakona o mirnom rješavanju radnih sporova.

''I današnja sjednica pokazala je da je na djelu opstrukcija rada Skupštine i njena potpuna blokada. Je li to konačni cilj predlagača izmjena na kolegiju već usuglašenog dnevnog reda. Potpuno je jasno da niti na kolegiju, a niti među klubovima ne postoji jedinstven stav po pitanju procedure izmjene Ustava županije, što je potvrđeno na prethodne dvije sjednice skupštine. Koliko je inzistiranje na ovakvom načinu usvajanja ustavnih promjena iracionalno govori i činjenica da se one mogu usvojiti samo dvotrećinskom većinom svih zastupnika u Skupštini'', navode iz Kluba hrvatskih zastupnika Skupštine HNŽ-a.

Ovakvo ponašanje SDP-a, po mišljenju ovog kluba, još uvijek uporno brani njihov koalicijski partner.

''Nismo skloni vjerovati da je u tijeku novo preslagivanje skupštinske većine. Nadamo se da će naš koalicijski partner SDA omogućiti normalan i neometan rad skupštine do novih izbora. Klub hrvatskih zastupnika je jednoglasan u stajalištu da podržava konstitutivnost srpskog naroda, te da će potpuno svjestan odgovornosti naspram ovog pitanja, dosljedno inzistirati na političkom dogovoru i konsenzusu'', naveli su u priopćenju.

Podsjetimo, na današnjoj sjednici Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ), koja je započela oko 13 sati, još nije usvojen dnevni red, a u tijeku je pauza koja traje više od dva sata.

Naime, na samom početku sjednice zatražena je pauza nakon što su zastupnici SDP-a BiH zatražili da se dnevni red sjednice proširi amandmanima na Ustav HNŽ-a kojima bi se srpski narod prepoznao kao konstitutivan u tom najznačajnijem pravnom dokumentu Županije.

Kopirati
Drag cursor here to close