Prepucavanja

Klub Bošnjaka: Građani se maltretiraju, a nebošnjački kadrovi zaobilaze

Klub zastupnika ističe kako očekuje hitne odgovore, ''posebno jer se novonastala situacija, opet po političkom planu, koristi za otvoreno negiranje izbornih rezulata, te se  najavljuje i blokada formiranja Gradskog vijeća Mostara''.
Vijesti / Politika | 08. 01. 2021. u 14:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavnici   Kluba   Bošnjaka  u   Skupštini  Hercegovačko-neretvanske županije tvrde kako im se   posljednjih  dana   obratilo  ''desetine uznemirenih građana bošnjačke nacionalnosti sa GP Mostar- Jug, iz naselja Buna, Hodbina, Gubavica, Pijesci i Jasenica, navodeći strah i zabrinutost zbog, kako su naveli, maltretiranja i pritiska kojem su izloženi od strane pojedinih policijskih službenika, posebno tokom 'isljeđivanja' u prostorijama PU Mostar, gdje se dovodi u pitanje i njihovo zdravlje, jer se nepoštuju propisane epidemiološke mjere''.

''Kao članovi najvećeg zakonodavnog tijela u Hercegovačko-neretvanskom kantonu dužni smo poštivati i podržavati legalitet rada svih institucija u našem Kantonu, ali Klub Bošnjaka je posebno zabrinut saznanjima o pokretanju nekakvih 'istražnih radnji' protiv  građana bošnjačke nacionalnosti iz južnog dijela Grada Mostara, i to samo iz razloga,  što su se oni usudili vratiti na svoje i  u skladu sa važećim zakonskim propisima, na osnovu zakonite adrese prebivališta ostvariti pravo na glasanje na lokalnim izborima'', navodi se u priopćenju za javnost i dodaje kako je ''dodatno zabrinjavajuće što je ova, očito planski izvedena,  akcija pritiska provedena uz namjerno i očigledno zaobilaženje rukovodećih kadrova nehrvatske nacionalnosti u PU Mostar i MUP-u HNK''.          

''Da li se možda od 'nepodobnih kadrova' nešto krije ili se tek namjerava sakriti? Postavljamo i pitanje na koji su način sa 'istragama' povezane aktivnosti u prostorijama CIPS-a Mostar od  19, 20, 21. proasinca 2020. godine, a koje su išle mimo znanja Načelnika sektora za administraciju u čijoj su nadležnosti i zaposlenici u CIPS-u, a koji je bošnjačke nacionalnosti? Smatramo i da je potpuno nedopustivo, ali i zakonski kažnjivo, da se na ovaj način, pod okriljem navodnih procedura, u suštini stvaraju jednonacionalne paralalne policijske strukture pod patronatom politike, koja je preko resornog ministra pod punu političku kontrolu stavila Upravu policije HNK, nedozvoljavajući imenovanje komesara policije! Posebno je indikativno da je ministar MUP-a kadar HDZ-a koji dolazi sa GP Jug i opravdano izražavamo sumnju da je ovo njegova osveta zbog lošijeg izbornog rezultata na tom području'', navodi se u priopćenju.

Klub zastupnika ističe kako očekuje hitne odgovore, ''posebno jer se novonastala situacija, opet po političkom planu, koristi za otvoreno negiranje izbornih rezulata, te se  najavljuje i blokada formiranja Gradskog vijeća Mostara''.

''Napominjemo kako će Klub Bošnjaka u Skupštini HNK, nakon prikupljanja dodatnih informacija sa terena i od nadležnih institucija, zatražiti vanredno zasjedanje Skupštine povodom policijskih i političkih pritisaka na Bošnjake u GP Mostar Jug, s ciljem utvrđivanja zakonitosti rada u ovom slučaju i  stanja u MUP- u, s težištem na postupke odgovornih osoba koji urušavaju ugled MUP-a HNK, Uprave policije HNK i PU Mostar. Smatramo da se  netransparentnim radom i ponašanjima nanosi ogromna šteta povjerenju koje je dugo građeno između policijskih službenika i građana, te dovodi u sumnju profesionalnost jednog dijela kadrova u MUP-u HNK'', naveo je Klub zastupnika Bošnjaka u Skupštini HNK.

Podsjećamo, priopćenjem za javnost ranije se tijekom dana oglasio MUP HNŽ-a, reagirajući - kako kažu, na 'nedopustive, bezobzirne i neutemeljene pritiske i optužbe različitih političkih subjekata i građanskih udruga' na rad policijskih službenika MUP-a HNŽ-a.

Iz MUP-a navode kako se pritisci i optužbe odnose na navodno ''nezakonito postupanje'', ''maltretiranje građana'', ''kršenje ljudskih prava'', ''postupanje u interesu političkih stranaka''.

''Odlučno odbacujemo takve tvrdnje i napise u pojedinim medijima, te ih smatramo zlonamjernim napadima na neovisnost i profesionalnost policijske službe. MUP HNŽ se ponosi dostignutom razinom standarda i profesionalnosti svoje policije, kao i njenim multietničkim sastavom'', navodi MUP HNŽ-a u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close