Reakcija

Kelava u ime HSP-Pravaši: Legalizacija istospolnih brakova stigla i u Tomislavgrad

U Općinskom vijeću Tomislavgrad ne vrijede ista pravila propisana Poslovnikom OV-a za vladajuće i oporbu, jer vladajući mogu kršiti Poslovnik, a oporba ne može.
Vijesti / Politika | 17. 11. 2018. u 13:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ivica Kelava, vijećnik OV Tomislavgrad u ime HSP-Pravaši reagirao je zbog prihvaćanja prijedloga Zakona o legalizaciji istospolnih brakova.

Njegovo priopćenje prenosimo u cijelosti:  

 U Općinskom vijeću Tomislavgrad ne vrijede ista pravila propisana Poslovnikom OV-a za vladajuće i oporbu, jer vladajući mogu kršiti Poslovnik, a oporba ne može.

Poslije izbora, koji su održani u 10. mjesecu nakon samo nekih tjedan-dva na sjednici Vlade F BIH, federalni ministar pravde Mate Jozić u ime HDZ-a predložio je zakon o legalizaciji istospolnih brakova u BIH koji je prihvatila Vlada F BIH, a podržali ministri HDZ: Ljerka Miličević, dopremijer i ministrica financija HDZ, Denis Lasić, ministar prometa i komunikacija HDZ, Mato Jozić, ministar pravde HDZ, Josip Martić, ministar prostornog uređenja HDZ, Vjekoslav Mandić, ministar zdrastva HDZ, Zora Dujmović, ministrica kulture i športa HDZ.

Ovo što su podržali ministri HDZ-a predstavlja njihovu zahvalu narodu koji su glasali za HDZ, odnosno samo su potvrdili koje su vrijednosti ove demokršćanske stranke.

Zar se ne bi trebalo pitati naroda, treba li za ovako veliku odluku raspisati referendum, pa da narod o tome odluči, zar nitko nije pitao za mišljene vjerske zajednice u BIH, ali HDZ nikoga ne pita, nego to mučki gura u ovom prijelaznom razdoblju.

Pa gospodo, ako će te u EU i kako govorite i tvrdite da je to pravi put, onda okrenite svoju guzicu pa neka vam to bude pravi put, a kanite se sirotog naroda.

Na sjednici OV  koja je održana 12.11 2018. g. tražio sam izvanrednu točku dnevnog reda po ovom pitanju.

Pa sam pitao prisutne vijećnike, a posebno one iz HDZ-a, što kažu o ovome? O svojoj stranci? Kao što kaže načelnik Općine Tomislavgrad stranke kršćanske orijentacije! Potom sam pitanje postavio i načelniku Općine Tomislavgrad, gosp. Ivanu Vukadinu je li to ta stranka, odnosno ne znam kako bih je više zvao, koja zagovara vjerska načela, a mučki prihvaća da se istospolni brakovi odnosno pe…..ne mogu vjenčavati. Piše li tako u statutu HDZ-a?

Zar hoćete s ovim izjednačiti kršćanski sveti brak između muškarca i žene – naših roditelja, djedova, itd. s ovim bolesnim, nemoralnim i izopačenim brakom,  s dva muškarca i dvije žene odnosno dvije mame i dva tate?

Moj prijedlog je odbijen i nije prihvaćen, a i ovaj put na jednoj strani je bila oporba, a na drugoj vlast. Nitko od vladajućih vijećnika se nije oglasio, osudio, ogradio, rekao da to vrijeđa njegova vjerska načela ili da se sa tim ne slaže, nije dao bilo kakav komentar o prijedlogu zakona o istospolnim brakovima u FBIH! Kako nazvati vijećnike općine Tomislavgrad koji se slažu ili podržavaju, odnosno šute na ovaj zakon, nego reći: to su ti naši novi moderni gejevi i njihovi simpatizeri, a ja bih samo rekao našim narodnim jezikom, da su to obične domaće pe……ne! I načelnik je rekao da on ima svoje mišljenje o tome, ali ga nije rekao javno! Zašto?

Evo i imena vladajućih vijećnika koji o ovome nisu rekli niti riječi, ispred HDZ-a: Luka Krstanović, Ante Tadić, Josip Bagarić, Ante Vukadin, Pero Ivić, Ante Kutleša, Ante Bokanović, Anita Grgić, Ivan Tomić, Ivana Dodig, Milica Skošibušić i ispred SDA: Zijad Hadžić i Ibrahim Kapetanović.

Nisam mogao vjerovati svojim ušima i očima da se ovo događa u našem Tomislavgradu i što sve neće političari napraviti za svoju guzicu, fotelju, moć, poslušnost stranci i funkciji i da se neće ograditi od ovoga kontraverznog zakona koji su podnijeli njihove stranačke kolege ispred HDZ-a. Pa i svoju vjeru zatajiti, brak zatajiti, nisam mogao vjerovati, ali i to se događa u našem JADNOM Tomislavgradu.

Vijećnici vladajući! Kada dođete svojoj kući pogledajte u oči i recite svojim obiteljima, roditeljima, djedovima, bakama… što radite i da se niste ogradili od ovog zakona o istospolnim brakovima.

Biskupska konferencija BiH održana je 5. i 6. 11. 2018. g. i biskupi su jednom jednostavnom rečenicom o gej braku rekli: da je nepromjenjiv biblijski i crkveni nauk, da je Bog stvorio čovjeka kao muško i žensko i pozivaju zakonodavne vlasti da poštuju tu Božju volju i prirodni zakon.

Te izjava vel. dr. Marinka Perkovića, prof. moralne teologije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu da je ono što je u prošlosti bilo tretirano kao bolest i nemoralno danas postaje normalno i prihvatljivo, navodi da je sklonost prema osobama istog spola deformacija seksualnog usmjerenja i da takve sklonosti ne treba potencirati i drugima predstavljati kao normalno, još je katrostrofalnije kad pojedinci svoje neuredne sklonosti žele nametnuti kao normu ponašanja i za druge, a to nije dobro pa i s tim prihvatljivo jer to vodi u moralno izobličenje  i kaos.

Te, izjava prof. dr. don Ante Komadine, profesora moralne teologije i povijesti na Teološkom-katehetskom institutu u Mostaru su tri temeljna razloga da crkva homoseksualne aktivnosti proglašava nemoralnim i nedopustivim a što također podrazumijeva život u zajedništvu sličan braku.

Prvi: jer se homoseksualne aktivnost protivi temeljnom moralnom načelu prema kojem je isključivo u braku sklopljenom između muškarca i žene dopuštena seksualna aktivnost.

Drugi: što homoseksualni spolni odnos isključuje također bitni cilj spolnog čina,a to je rađanje potomstva jer je u istospolnom odnosu to nemoguće.

Treći je da je homoseksualnost ćudoredno nedopustiva.

Crkva i Islamska zajednica su složne po ovom pitanju.

Glasnogovornik islamske zajednice, Muhamed Jusić ponovio je: „Islamska zajednica se zalaže za očuvanje institucije obitelji utemeljene u braku između osoba različitog spola, te pravo roditelja da odgajaju svoju djecu, što je zagarantirano i Općom poveljom o ljudskim pravima. Taj stav je definiran vjerskim učenjem i on se ne može mijenjati.“

Napominjem da izjava da se tako približavamo EU nije točna. Neke od članica EU su zabranile istospolne brakove.

U samo 25 zemalja na svijetu su legalizirani istospolni brakovi.

Postoji milijun drugih stvari koje nas mogu približiti EU, milijun potrebnih stvari uz koje bi naši građani bolje živjeli i bili zadovoljniji. Zatiranje temeljnih vrijednosti, gaženje po moralnim načelima te nepriznavanje braka kao zajednice muškarca i žene ne spada ni u jednu od tih milijun stvari.

Kopirati
Drag cursor here to close