Opstrukcije i blokade

Krug 99: Kazne su jasno propisane za one koji krše Ustav BiH

Aktualna politička kriza i nove najave opstrukcija i blokada djelovanja bh. institucija nalažu promptno djelovanje ključnih domaćih i međunarodnih aktera na planu zaustavljanja daljnjeg urušavanja države
Vijesti / Politika | 16. 02. 2020. u 14:14 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Aktualna politička kriza i nove najave opstrukcija i blokada djelovanja bh. institucija nalažu promptno djelovanje ključnih domaćih i međunarodnih aktera na planu zaustavljanja daljnjeg urušavanja države Bosne i Hercegovine i njenih institucija.

Istaknuto je to danas na redovnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca 'Krug 99', čiji su sudionici pozvali aktere državotvorne politike ''da odbace strančarenja i jeftine propagandne poteze radi jedinstvenog i odlučnog odgovora na najizazovniju političku krizu od Dejtona do danas".

Predsjednik Građanskog saveza (GS) i zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH Nihad Čolpa upozorio je "kako najnoviji udar na Ustavni sud BiH kao neovisnu instituciju, te ponovni pokušaj rušenja ustavnog poretka i stvaranje pravnog vakuuma u BiH, zahtijevaju konkretno djelovanje nadležnih institucija, a u prvom redu - Tužiteljstva BiH".

''Nakon što su se Dodik i Čović (član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik i predsjedavajući Doma naroda PSBiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović) 'spojili' u vlasti na državnom nivou, bilo je pitanje dana kada će zajedno krenuti u blokadu institucija BiH, a kako bi preuzeli i one institucije nad kojima nemaju potpunu kontrolu i dominaciju'', istaknuo je Čolpa, referirajući se na novonastalu situaciju nakon Odluke Ustavnog suda BiH u vezi s vlasništvom nad poljoprivrednim zemljištem u bh. entitetu RS.

Govoreći kao uvodničar sesije o temi ''Iz političke krize u krizu - šta je uzrok?'', naglasio je kako je nakana protagonista tih antidejtonskih i retrogradnih aktivnosti ''da preuzmu sve bh. institucije i ostvare krajnji cilj - a to je neuspješna država BiH, koja ne može provoditi vlastite zakone''.

Referirajući se na novonastalu situaciju, Čolpa je naglasio kako efikasno djelovanje protiv onih koji ugrožavaju ustavno-pravni poredak podrazumijeva konkretno provođenje zakona, podsjećajući kako su u Krivičnom zakonu BiH jasno propisane kazne za kršenje Ustava BiH, te da je državno tužiteljstvo dužno zaštiti interese države BiH.

Mišljenja je kako nova politička kriza, istovremeno, nalaže mnogo snažniji i odlučniji angažman probosanskih snaga na diplomatskom planu, a u prvom redu kod zemalja koje su sudjelovale u kreiranju Dejtonskog mirovnog sporazuma sa zahtjevom da djeluju u skladu s Aneksom 10. tog sporazuma, ''ako bi se sankcionirali i blokirali oni koji žele da ugroze mir i sigurnost u BiH''.

Na ozbiljnost najnovije krize ukazao je i predsjednik Kruga 99 Adil Kulenović, upozoravajući ''kako su na sceni političke namjere aktera disolucije BiH..., a radi ostvarivanja neostvarenih ratnih ciljeva''.

''Krug 99 poziva sve aktere državotvorne politike da se odbace strančarenja i jeftine propagande radi jedinstvenog odgovora na najizazovniju političku krizu od Dejtona do danas'', kazao je Kulenović.

Kopirati
Drag cursor here to close