Posjet SAD-u

Kavazović u Bijeloj kući: BiH je američka investicija koja će biti zaštićena

Reisu-l-ulema je istaknuo kako su u BiH i regiji sve prisutnije skupine koje nastupaju sa ekstremnih nacionalističkih pozicija, a koje imaju podršku nekih država koje igraju destruktivnu ulogu u regiji.
Vijesti / Politika | 26. 04. 2018. u 09:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Susretom u Bijeloj kući Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BIH Husein-ef. Kavazović nastavio je radni dio posjete Sjedinjenim Američkim Državama.

Delegacija Islamske zajednice je imala priliku sastati se Williamom B. Berkleyem, direktorom Ured za europske poslove u Vijeću za nacionalnu sigurnost. Sastanku je naozčila i direktorica za pitanje borbe protiv terorizma, Lauren Donatucci.

Berkleya je zanimalo mišljenje Reisu-l-uleme o tome koliki je utjecaj stranih faktora na radikalizaciju prilika u BiH i pojavu nasilnog ekstremizma među mladima. Posebno ga je zanimalo iskustvo IZ u BIH u prevenciji i suzbijanju radikalizma i ekstremizma, a razgovaralo se o mogućoj podršci SAD-a programima i projektima koji bi za cilj imali jačanje kapaciteta Islamske zajednice i drugih institucija bh. društva u suprotstavljanju ideologijama koje promoviraju nasilje i isključivost.

Reisu-l-ulema je govorio o tome kako su u BiH i regiji sve prisutnije skupine koje nastupaju sa ekstremnih nacionalističkih pozicija, a koje imaju podršku nekih država koje igraju destruktivnu ulogu u regiji.

''Neke od takvih skupina su pod sankcijama SAD-a i drugih međunarodnih faktora ali im se iz nekog razloga tolerira paradiranje po BiH'', rekao je Kavazović.

Govoreći o izazovima s kojima se nosi Islamska zajednica kada je riječ o pojavi radikalnih skupina, Reisu-l-ulema je kazao kako se i među muslimanima pojavljuju oni koji zagovaraju netolerantnu i isključujuću interpretaciju vjere i koji često svojim istupima omalovažavaju tradicionalne institucije i stoljećima uvriježene modele življenja islama na prostorima Balkana.

''Bosanskim muslimanima nije u prirodi netolerancija niti ekstremizam. Mnogi ljudi izgubili su djecu, roditelje, braću, majke i sestre ali oni nikada nisu posezali za osvetom. Brojni su primjeri doprinosa muslimana suživotu pripadnika različitih vjera i etničkih pripadnosti'', dodao je Kavazović.

Upoznao je svoje sugovornike da je Islamska zajednica razvila čitav niz programa koje je implementirala na većem dijelu BiH održavajući seminare za imame, omladinu i roditelje kako bi stala ukraj takvim skupinama koje prije svega atakuju na muslimansko jedinstvo i njihove interese.

Pored spomenutog, Reisu-l-ulema je kazao da su SAD dugo bile odsutne iz BiH ili njihovo prisustvo nije bilo tako vidljivo, što je kreiralo svojevrstan vakuum. Tu prazninu su, potom, popunili neki drugi politički faktori koji imaju interese u BiH.

Reisu-l-ulema je zamolio sugovornike da pomognu revitalizaciju i jačanje značaja Washingtonskog sporazuma koji je izuzetno važan za funkcioniranje cijele države.

''Izuzetno je važno vidljivije prisustvo SAD-a u BiH za njenu sigurnost i napredak na euroatlantskom putu. IZ u BiH ima odličnu suradnju sa Ambasadom SAD-a u Sarajevu i posebno moram pohvaliti trud koji ulaže NJ.E. MaureenCormak na podršci BiH i svim njenim narodima i građanima, a posebno na polju promocije civilnog društva i međureligijskog dijaloga'', kazao je Kavazović.

Barkley je dodao da je razumio poruku te napomenuo da je Bosna i Hercegovina američka investicija koja će biti zaštićena.

Nakon sastanka u Bijeloj kući, Reisu-l-ulema je sa delegacijom posjetio veleposlanstvo BIH, susreo se i razgovarao sa zaposlenima, kojima je zahvalio za aktivnosti koje poduzimaju predstavljajući BiH.

Rekao im je da su oni privilegirani jer je malo onih koji dobiju priliku da svoju zemlju predstavljaju u najvažnijem svjetskom centru.

Kopirati
Drag cursor here to close