Središnje izborno povjerenstvo

Kavalec poručila: Dok sud ne odluči drugačije ovaj SIP mora raditi

Kako je istaknula, u proteklim mjesecima se vidjelo da se izbori stavljaju pod upitnik, javno ili indirektno.
Vijesti / Politika | 28. 06. 2020. u 15:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Veleposlanica Kathleen Kavalec šefica Misije OSCE-a u BiH, danas je online putem imala izlaganje na sesiji Kruga 99.

Kako je rekla, gledajući u cijelosti, pozicija demokracije u BiH je slaba, funkcioniranje parlamenata je problematično, a povjerenje građana u političare, političke strane, izbore i javne institucije je nisko.

''Nažalost, suočeni smo s nedostatkom ozbiljne debate o politikama između građana i političara, a interne stranačke demokracije su nedovoljno razvijene. Ovo se odnosi i na teme kao što su prepreke za učešće žena i mladih u politici, financijsku odgovornost i unutarstranački način donošenja odluka. Dodatno tome, politički sustav BiH boluje od patronata, konkflikta interesa i korupcije, za koje rijetko tko odgovara'', kazala je Kavalec.

Kako je istaknula, u proteklim mjesecima se vidjelo da se izbori stavljaju pod upitnik, javno ili indirektno.

''Mi, naravno, pozdravljamo nedavno usvajanje proračuna od strane Predsjedništva BiH i nadamo se da će ga Parlamentarna skupština BiH uskoro i potvrditi. Ovo će omogućiti da se osiguraju sredstva potrebna za održavanje lokalnih izbora u studenom 2020. godine. Ipak, prije usvajanja proračuna, postojale su indicije od strane nekolicine političkih lidera, po kojima financiranje izbora neće biti omogućeno dok se 'nelegalne i nelegitimne' strukture, kako ih oni nazivaju, unutar Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) ne razmotre ponovo'', kazala je Kavalec.

Ističe da OSCE poštuje shvata da je proces imenovanja novih članova SIP-a uzdrmao odnose unutar koalicije.

''No, što se tiče sastava SIP-a, ovo pitanje je predmet sudske ocjene, te ako ne i dok god sud ne odluči drugačije, svi imenovani članovi SIP-a su punopravni članovi Komisije. Naravno, političke stranke imaju pravo da izraze svoja mišljenja o radu javnih institucija. Imaju pravo da predlože svoje preferirane kandidate za visokorangirane pozicije, te imaju pravo da ulože žalbe na aktivnosti drugih političkih stranaka unutar institucija. No, također bi trebalo da postoji jasna granica – funkcioniranje i nezavisna pririoda institucija – posebno institucije koja je od tolike važnosti kao što je to SIP – moraju biti bezuvjetno zajamčene'' poručila je Kavalec.

Kopirati
Drag cursor here to close