SDA kadar

Kaplanu odobrena kupovina stana po povoljnim uvjetima

Zastupnik SDP-a Igor Stojanović u svojoj diskusiji o ovoj temi rekao je da bi se naziv Fonda trebao izmijeniti, te preimenovati da se zove Fond za pomoć ministrima, bivšim političarima i sl.
Vijesti / Politika | 07. 04. 2021. u 18:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Salmiru Kaplanu, bivšem federalnom ministru kulture i zastupniku SDA u Federalnom parlamentu, odobrena je kupovina stana u općini Vogošća od Fonda KS za zgradnju stanova za članove obitelji šehida i poginulih branitelja, ratne vojne invalide, demobilizirane branitelje i prognane osobe.

Kako piše Avaz, zastupnici Skupštine KS na današnjoj sjednici dali su saglasnost na odluku Fonda, te će Kaplan kupiti stan od Fonda u stambeno-poslovnom objektu "O-2" u naselju Rosulje.

Zastupnik SDP-a Igor Stojanović u svojoj diskusiji o ovoj temi rekao je da bi se naziv Fonda trebao izmijeniti, te preimenovati da se zove Fond za pomoć ministrima, bivšim političarima i sl. Također je rekao da s obzirom na to da veliki broj pripadnika braniteljske populacije nema riješeno stambeno pitanje Fond očito ne brine o toj kategoriji društva. Sa njim se složio i Samir Suljević.

Kaplan je 2009. godine uplatio za stan Fondu Županije Sarajevo u vogošćanskom naselju Rosulje pod povoljnim uvjetima, prenosi Avaz.

Podsjećamo, kako je CIN ranije pisao - federalni ministar Salmir Kaplan primao je 600 KM mjesečno za smještaj u gradu u kojem ima vlastiti stan. U razdoblju od skoro četiri godine po tom osnovu je dobio 24.900 KM iz proračuna Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH). To je više od četvrtine sume koju je platio za privatni stan, kupljen u sarajevskom naselju Vogošća prije pet godina.

Osim Kaplana, 12 ministara u Vladi FBiH koriste naknade za smještaj i odvojeni život od obitelji. Za sve njih je iz federalnog proračuna u posljednje skoro četiri godine isplaćeno oko 226.000 KM. Naknadu ne koriste premijer i tri ministra.

Pravo na ovu naknadu imaju ministri koji stanuju 70 kilometara dalje od Sarajeva i Mostara, gradova u kojima su smještena ministarstva, odnosno federalna vlada.

Inače, zanimljivo je i da Salmir Kaplan nikada nije odgovarao zbog razbijenog službenog automobila kojim je sam upravljao niti na optužbe da je službenim automobilom išao na boks-meč u Njemačku.

Kopirati
Drag cursor here to close