Srušen kvorum

Kaos: Ništa od glasanja, oporba napustila Sabor

"Zašto? Jer je jedan od zastupnika većine obolio od covida i nije u mogućnosti biti nazočan na sjednici. Danas smo u Hrvatskoj doživjeli potez bez presedana, koji nema veze s demokracijom, pristojnošću, kulturom", ustvrdio je premijer.
Vijesti / Politika | 29. 01. 2021. u 19:04 Bljesak.info/Hina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijer Andrej Plenković ocijenio je u petak potezom bez presedana postupak oporbe koja je u Saboru srušila kvorum zbog neglasanja o ukidanju članarine u Hrvatskoj gospodarskoj komori te poručio da je većina stabilna.

Nakon sastanka parlamentarne većine u Banskim dvorima, Plenković je prozvao oporbu da je onemogućila Sabor da danas izglasa izmjene Zakona o obnovi koji nije mogao biti izglasan jer nije bilo 76 zastupnika.

Presedan

"Poslali su poruku svima na Banovini, u Karlovačkoj i u Zagrebačkoj županiji koji nisu dobili zakonski okvir za potporu", rekao je i dodao kako su tako propustili i glasati za Isključivi gospodarski pojas te Nacionalnu razvojnu strategiju Hrvatske u idućih deset godina.

To nema veze s demokracijom, pristojnošću ni kulturom - to je presedan

"Zašto? Jer je jedan od zastupnika većine obolio od covida i nije u mogućnosti biti nazočan na sjednici. Danas smo u Hrvatskoj doživjeli potez bez presedana, koji nema veze s demokracijom, pristojnošću, kulturom", ustvrdio je premijer.

Ocijenio je da je cilj kreiranje "kvazi-krize", kao i mali probici stranaka od kojih su neke dobile prvi puta prigodu da budu u Saboru.

"To je udružena oporba, od ljevice, krajnje lijevih, pa do neke krajnje desnice, Mosta ili Domovinskog pokreta te malih podvarijanti. Pokazali su neviđenu sinergiju, istu koju su lani imali u predsjedničkim izborima. Krajnja ljevica sljubljena je s desnicom i pritom odbacuju izglasati ova tri dokumenta, bez imalo moralnih skrupula, u situaciji kada je jedan zastupnik u bolnici", ustvrdio je Plenković.

Poručio je da je većina stabilna te da su imali otvorenu raspravu.

"Svi klubovi i naši partneri iskazali su snažnu potporu parlamentarnoj većini", rekao je. Dodao je da - iako su neki od partnera jako liberalni i nemaju isti stav kao ostali članovi kada je HGK u pitanju - vlada jedan konsenzus.

Istaknuo je da glasanje oko ukidanja članarine unutar HGK nije bilo predviđeno za danas, jer se nisu stekli uvjeti s obzirom na to da je većina kazala da želi predložiti zaključak koji bi bio kontraprijedlog oporbi.

Oporbu je optužio za "nezrelo, neodgovorno i politikansko ponašanje" te ustvrdio da ne žele pomoći onima koji su stradali u potresu.

Pojasnio je na novinarski upit svoju poruku da im to neće zaboraviti, rekavši da to nije prijetnja već kvalifikacija koja se u političkom diskursu mora uzeti u obzir.

"Da su oni većina i da je jedan zastupnik bolestan, ja kao čelnik HDZ-a nikada, ali baš nikada, ne bih srušio kvorum. Oni su od srca to napravili i još se vesele i demagoški žele prikazati da većine nema, lažu. Da vam sutra treba pomoć, nisam siguran da bi vam je dali. Shvaćate s kime imamo posla? S nemoralnim ljudima. To je nisko, prljavo...", komentirao je Plenković.

Prozvao ih je i da nisu "prstom makli" da RH dobije 24 milijarde eura iz EU fondova, a vezano za raspravu o Nacionalnoj razvojnoj strategiji rekao je da se naslušao paušalnih tvrdnji, " a podnijeli su nula amandmana na taj dokument". "To je doprinos oporbe", dodao je.

Ustvrdio je da je oporbi samo destabilizacija konzistentna te upitao hoće li se onda ukinuti i HTZ, HOK, HGK, Crveni Križ, te prestati plaćati porez. "Te inicijative sigurno nećemo podržati", dodao je.

Što se tiče vladinih koalicijskih partnera sumnja, kaže, da bi nešto od oporbe podržali s obzirom na ovakvu oporbu. Spinom je nazvao tvrdnje iz oporbe da je problem u vladinom koalicijskom partneru HSLS-u jer je "činjenica ta da zakon o HGK danas nije bio na glasanju".

Na upit hoće li od HGK, kao premijer, zatražiti bolje djelovanje, odgovorio je da komora treba raditi više, ali i sve institucije.

"Ovakvih situacija će biti, većina je snažna, ako postoje neke teme,naći ćemo kompromis. Nije naša situacija da branimo status quo, ali ne pristajemo da netko zbog demagogije i populizma i prepisivanja tuđih ideja dolazi u poziciju da ide vaditi vijak da padne cijeli aparat. To je kratkovidnost koja služi samo za zlonamjerni politički marketing", rekao je.

Zbog Banovine bi se trebali crvenjeti

Premijer je rekao i da se informirao s ministrom gospodarstva Tomislavom Ćorićem, te da HGK ima tri puta smanjene članarine i 300 ljudi manje. "Možemo zaboraviti Strossmayerovo nasljeđe, odmah ih uklopiti u Ministarstvo gospodarstva", komentirao je.

Upitan o stavu Darija Hrebaka i HSLS-a prema obveznoj članarini u HGK, premijer je uputio novinare da upitaju Hrebaka.

"Hrebak neka sam tumači svoj stav, ali on i HNS i Reformisti i manjinci se slažu s onim što vam govorim", rekao je premijer.

Na upit smatra li da je ovo razlog za strah od oporbe, odgovorio je protupitanjem: "Koga da se bojim, ove ekipe?"

Njih bi, kaže, trebalo biti sram. "Trebali bi se crvenjeti danima da objasne ljudima na Banovini zašto nisu izglasali zakon, da objasne ribarima zašto nije izglasan IGP. Da se bojim destruktivaca, koalicije koja je bila jasna kao dan tijekom predsjedničkih izbora?", upitao je.

Upitan o "aferi 'kaj bi štel' Žarka Tušeka, Plenković je odgovorio da nije na njemu da kvalificira sadržaj jer konačne kvalifikacije donosi netko drugi.

Rekao je i da ne prati Domovinski pokret s nekim osobitim interesom, pa ne može komentirati njihove izjave.

"To je pokret stvoren oko Miroslava Škore da se sruši predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović i postavi Zoran Milanović, to je jedini smisao", komentirao je.

Kopirati
Drag cursor here to close