Ne ide

Kanton kao Mostar?

Tomislav Martinović, zamjenik predsjedavajućeg Kantonalne skupštine, podsjetio je na to da je tri puta u protekla tri mjeseca inicirao održavanje sjednice…
Vijesti / Politika | 08. 08. 2019. u 11:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Hercegovačko-neretvanskom kantonu već mjesecima je zakonodavna vlast u potpunoj blokadi. Štoviše, u HNK nije završen ni proces konstituiranja i na sceni je ozbiljna politička kriza, piše Dnevni avaz navodeći kako je posljednja sjednica Kantonalne skupštine održana je još u veljači, dok su pregovori između SDA i HDZ-a BiH već mjesecima zapali u ćorsokak.

Ostaje na gospodinu Špagi

Zbog činjenice da su brojni problemi u Kantonu koji se tiču građana gurnuti ustranu i praktično sva vlast je u rukama Vlade HNK u tehničkom mandatu, mnogi su mišljenja da je na djelu svojevrsna mostarizacija Kantona.

Tomislav Martinović, zamjenik predsjedavajućeg Kantonalne skupštine (HDZ BiH), podsjetio je na to da je tri puta u protekla tri mjeseca inicirao održavanje sjednice Skupštine s predloženim dnevnim redom.

''Međutim, Šerif Špago (SDA), kao drugi zamjenik predsjedavajućeg, pozive za sjednice nije prihvaćao niti potpisivao. Njegovo obrazloženje je bilo da nismo izabrali predsjedavajućeg Skupštine, iako sam se bavio temama koje na neki način nisu politički opterećivale odnose unutar Kantona i produbljivale krizu. Ali, moje obrazloženje nije bilo dovoljno, iako dva zamjenika, pri čemu još stojimo, mogu sazvati sjednicu. Ostaje na gospodinu Špagi konačni odgovor na pitanje zašto to radi'', rekao je Martinović za Avaz.

Tehničko pitanje

S druge strane, istaknuo je, na čekanju su brojne odluke i zakoni kako bi svakodnevni život građana normalno mogao funkcionirati. Nakon svega, rekao je, nema namjeru ponovno pisati poziv i tražiti od Špage da supotpiše materijale.

Špago je mišljenja da je trenutno prema Poslovniku o radu Skupštine, sve dok se ne izabere predsjedavajući, nemoguće zakazati sjednicu.

SDA, iznio je, traži poštivanje Poslovnika i političkog dogovora kojim je definiran izbor predsjedavajućeg i mandatara Vlade.

''Nažalost, HDZ insistira i na rješavanju pitanja izbora zamjenika predsjedavajućeg iz srpskog naroda, na koje zastupnici SDA i zastupnici koji nisu u Klubu Srba ne mogu utjecati. Neshvatljivo mi je da se na tehničkom pitanju oko konstituiranja Skupštine blokira rad zakonodavnog organa HNK'', naglasio je Špago.

Aner Žuljević, zastupnik SDP-a u Skupštini HNK, izrazio je bojazan da je na djelu polako mostarizacija cijele BiH, a ne samo HNK.

Problemi koji gore

''Deset mjeseci od izbora nemamo konstituiranu Skupštinu, prvi put u povijesti, a u Skupštini čekaju porodilje, policajci, koncesije, rasprava o sigurnosti. Također, nemamo neovisni odbor, nemamo ravnatelja policije... Život svih građana su stavili na čekanje, a njima ide već osina nezarađena plaća u Skupštini i za cijelu godinu ćemo koštati građane oko dva milijuna KM'', rekao je Žuljević.

Anel Kljako iz SBB-a Mostar kaže kako Vlada HNK trenutno donosi samo tehničke odluke i uopće ne tretira goruće probleme građana, poput problema s deponijom Uborak.

''Pozivamo izborne pobjednike SDA i HDZ da krenu u proces uspostave vlasti u HNK, jer je sve izvjesnije da na sceni imamo mostarizaciju HNK'', kazao je Kljako.

Kopirati
Drag cursor here to close