Zaključci sjednice

Kandidat SDP za Predsjedništvo poznat sljedeći tjedan; osuđuju govor Grabar-Kitarović i Erdoganov skup

Ovaj demokratski iskorak u unutarstranačkom djelovanju predstavlja prvi takve vrste u političkoj povijesti BiH, a pripreme za njegovo održavanje su već u tijeku, navode u priopćenju.
Vijesti / Politika | 17. 05. 2018. u 17:17 Bljesak.info
Kopirati

Na sjednici Predsjedništva Socijaldemokratske partije BiH navedeno je kako će se referendum o kandidatu SDP-a za člana Predsjedništva održati u periodu od 24. do 26. svibnja, te da će rezultati istog biti predstavljeni na Konvenciji u Sarajevu 27. svibnja.

HDZ i SNSD koče transparentnost

Ovaj demokratski iskorak u unutarstranačkom djelovanju predstavlja prvi takve vrste u političkoj povijesti BiH, a pripreme za njegovo održavanje su već u tijeku, navode u priopćenju.

SDP osuđuje neusvajanje tehničkih izmjena Izbornog zakona u državnom Domu naroda, uvođenjem novih tehnologija koje će spriječiti izborne krađe, te ističu da je ''još jednom je potvrđeno da HDZ i SNSD predstavljaju kočnicu u logičnom demokratskom postupku veće transparentnosti i kontrole nad izborima''.

Nedobronamjerna gesta

''Predsjedništvo SDP-a je odbacilo tvrdnje i netočne konstatacije o tome da je Republika Hrvatska garant Daytonskog mirovnog sporazuma, koje je u Mostaru izrekla Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednica Republike Hrvatske. Hrvatska, jednako kao i Srbija, potpisnik je i obveznik Daytonskog mirovnog sporazuma, a ne garant. Iznošenje ovakvih tvrdnji, prilikom svake posjete BiH od strane čelnika vlasti Republike Hrvatske, tumačimo kao krajnje nedobronamjernu gestu'', navode u priopćenju.

Isti traže od članova Predsjedništva BiH da javno i jasno osude takve izjave. Sve suprotno tome, navode, smatraju radom protivnom interesu BiH i svih njenih građana.

Hrvati protiv suvereniteta BiH

Izjave o tome kako je građanima BiH hrvatske nacionalnosti ova zemlja druga domovina, pokazuju elementarno nepriznavanje i uvažavanje BiH i njenog povijesnog bića. BiH je prva i jedina domovina svim njenim građanima i krajnje je vrijeme da vlasti susjednih zemalja počnu uvažavati i tretirati BiH kao suverenu državu, navode u priopćenju. 

Članovi Predsjedništva SDP BiH su održavanje predizbornog skupa predsjednika Stranke pravde i razvoja Turske Redžepa Tajipa Erdogana u Sarajevu ocijenili kao narušavanje interesa BiH. U priopćenju dodaju da bez obzira što se forma ovog skupa pokušava predstaviti na drugačiji način, u njegovoj suštini radi se o predizbornoj kampanji koju Erdogan vodi u sklopu prijevremenih predsjedničkih izbora u Turskoj.

Prozivanje Izetbegovića

''Ne može i ne smije se zanemariti činjenica da su slični skupovi zabranjeni od strane vlasti vodećih europskih država, među kojima je i Njemačka. Zbog toga ovakav skup u Sarajevu nije u skladu sa interesima BiH i njenih aspiracija za što brže članstvo u NATO i EU'', tvrde iz stranke.

U vezi s tim, u priopćenju navode da ''posebno upozoravamo Bakira Izetbegovića, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, da ovakav skup predstavlja presedan koji će političke snage u BiH i van nje, koje rade sve na podjeli i urušavanju BiH, iskoristiti kao dodatni argument u provođenju takve politike. Sa tog aspekta ovakav potez je politički nepromišljen i ponovo u potpunoj suprotnosti sa interesima BiH, jer se ovako otvara mogućnost za dodatno narušavanje suvereniteta zemlje'', stoji u priopćenju SDP-a.

Kopirati