Veleposlanik Rusije u BiH

Kalabuhov: Rusija neće podržati Schmidta

“Naš principijelni stav je da OHR mora biti zatvoren i ne moraju pričati o novom predstavniku BiH. Nećemo podržati imenovanje gospodina Schmidta”, rekao je Kalabuhov za N1.
Vijesti / Politika | 14. 05. 2021. u 20:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Igor Kalabuhov, veleposlanik Rusije u BiH kazao je kako Ruska Federacije neće podržati imenovanje Christiana Schmidta za novog visokog predstavnika u BiH.

“Naš principijelni stav je da OHR mora biti zatvoren i ne moraju pričati o novom predstavniku BiH. Nećemo podržati imenovanje gospodina Schmidta”, rekao je Kalabuhov za N1.

Na pitanje da li to znači da Inzko može raspakovati kofere, kazao je: “Ovisi od njega, ali naš stav je da OHR mora biti zatvoren”.

“Možda (u PIC-u) nitko ne dijeli ovaj stav jer ima program 5+2 i jedan od uvjeta da je pozitivna procjena situacije u BiH”, rekao je.

Odgovarajući na pitanje da li zagovaraju zatvaranje OHR-a kako bi pojačali ruski utjecaj u BiH, kazao je kako “imaju svoje interese”.

“Mislimo ih razviti u ekonomskoj suradnji s BiH, ne samo RS već i FBiH, u kulturnoj suradnji itd. Kakav maligni utjecaj Rusije može biti kada je u pitanju kultura, literatura, balet? Politički ili ekonomski utjecaj kada imate jeftin ruski plin? Mogućnost razvoja bilateralnih odnosa? Sada pripremamo posjetu ministra vanjskih poslova BiH. Imamo više načina i više mogućnost za razvoj bilateralnih odnosa”, rekao je.

Narod nije vezana za teritoriju

Govoreći o svojoj reakciji na Palmerove izjave, rekao je kako smatra da je on, govoreći o “velikom, mislio na veliku Albaniju i da je to jasno”.

“Mi kažemo ruski mir. Ja to doživljavam kao fazu kreiranja identiteta jednog naroda. Srbi, kao Hrvati i Bošnjaci, žive u različitim državama, ali ima nešto ono jedinstveno. Dvadeset i pet miliona Rusa živi van Rusije, ali su Rusi. Ono što pravi naciju nacijom nije baš vezano za teritoriju već narod”, kazao je.

Komentirao je i non-papere. Istakao je kako to “može biti svašta”, te da to treba promatrati bez “emocija” i ne pridavati pažnju.

“Imate svoju državu, posao i radite bez pridavanja pažnje tome”, naglasio je.

Govorio je i novim međunarodnim i geopolitičkim odnosima u svijetu.

“Svjedoci smo nove faze u povijesti jer zapadni naši partneri su otišli od koncepta međunarodnog prava i guraju koncept svijeta zasnovanog na pravilima. ‘Mi smo se opredijelili za naše interese i svi koji nemaju naše interese i imaju drugačije, oni su naši neprijatelji”, zaključio je Kalabuhov.

Kopirati
Drag cursor here to close