Nakon Mostara

Kakva je sudbina BH Bloka?

Nakon događanja u Mostaru, jasno je da postoje trzavice na relaciji SDP – Naša stranka.
Vijesti / Politika | 11. 02. 2021. u 20:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Što su iznjedrili novonastali politički odnosi unutar BH Bloka? Primjer Mostara pokazao je da nesuglasica između partnera ima. Ali, da li je to dovoljno da njihova suradnja bude ugrožena i u drugim djelovima Bosne i Hercegovine? Dio stranaka iz BH Bloka mišljenja je da je koalicija stabilna, naročito kada je je riječ o Kantonu Sarajevo.

Nakon događanja u Mostaru, jasno je da postoje trzavice na relaciji SDP – Naša stranka. Logično, se postavlja pitanje kakva je sudbina BH Bloka u ostalim područjima gdje okupljene stranke djeluju zajedno: u Unsko-sanskom, Tuzlanskom i Kantonu Sarajevo.

Borba za poziciju, čini se, važnija je od stranačkih i partnerskih odnosa. Za prvog čovjeka SDP-a Nermina Nikšića, kako je naveo za pojedine medije, ovo je priča o čistom računu i SDP nije ugrozio četvorku. Nikšić kaže da njima nije važno samo u Sarajevu imati vlast po svaku cijenu, a u drugim dijelovima se igrati politike.

Irfan Čengić, član Predsjedništva SDP-a, kaže: ''Nisu klimavi odnosi u BH Bloku, mi imamo razne razmjerice, ali sigurno je da je Sabina Ćudić, predsjednica Glavnog odbora Naše stranke, malo površno i brzopleto reagirala. Siguran sam da to neće ugroziti budućnost BH Bloka u mnogim kantonima i da će ta koalicija i dalje ostati stabilna''.

Kakav će biti stav Naše stranke bit će poznato nakon sjednice Predsjedništva stranke. Tijekom dana nitko nije bio raspoložen komentirati protekla događanja. Brzopleto ili ne, konkretna je, bar na društvenim mrežama, bila Sabina Ćudić, predsjednica GO Naše stranke

''Iskreno mi je žao što je SDP pokleknuo pritiscima i na ovaj način odlučio srušiti BH Blok u Mostaru, te dovesti u pitanje suradnju širom Bosne i Hercegovine'', rekla je Ćudić.

Iako stranka Narod i pravda nije imala svoju listu za Mostar, važna je karika BH Bloka. Predsjednik Elmedin Konaković ističe da, iako postoji novi zaplet i unutarnji problemi, ne postoji mogućnost da se mostarski scenarij prenese i na ostale dijelove u kojima ove stranke sudjeluju zajedno. Posebno se to odnosi, kaže, na Kanton Sarajevo, jer tu je sve “crno na bijelo”.

''Neće se tresti Sarajevo zato što Sarajevo ima svoju platformu i dokument koji sve strane potpisnike obavezuje i nije tako lako napustiti takvu priču.

Ceh napuštanja takve priče naplatitli su DF i SBB već na prošlim izborim i ne mislim da bilo kome može pasti na pamet da jednu poprilično stabilnu i vladu i politiku u Kantonu Sarajevo, evo, na ovaj način ljulja i prenosi ta dešavanja iz Mostara'', rekao je Konaković.

Hoće li se odnosi SDP-a i Naše stranke i dalje pogoršavati ili će ipak preovladati dogovor, brzo će se pokazati jer pred partnerima je još zadaća, a ni sljedeći izbori nisu daleko – već sljedeće godine, javlja BHRT.

Kopirati
Drag cursor here to close