Čović

Kako u 10 godina izgraditi društvo u kojem Hrvati neće imati razloga odlaziti

Rekao je kako su Hrvati najmalobrojniji od triju konstitutivnih naroda, naglasivši kako BiH država nije organizirana po mjeri hrvatskog naroda.
Vijesti / Politika | 01. 09. 2018. u 17:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gostujući u Vukovaru, hrvatski član Predsjedništva BiH i kandidat za tu poziciju na sljedećim izborima, Dragan Čović je ocijenio kako je stanje Hrvata u BiH zahtjevno.

Rekao je kako su Hrvati najmalobrojniji od triju konstitutivnih naroda, naglasivši kako BiH država nije organizirana po mjeri hrvatskog naroda, piše Hina.

Podsjetio je kako je Daytonski sporazum zaustavio rat u BiH, no, naglasio je, ostavio je ''dva entiteta s tri konstitutivna naroda, gdje najmalobrojniji narod, Hrvati,  moraju tražiti svoje mjesto u ambijentu kada vas svi ne razumiju''.

''Činjenica je da je u zadnjih par godina to razumijevanje u međunarodnoj zajednici došlo na svoje mjesto, da se uvažava realnost kako BiH može preživjeti isključivo kao moderno europsko društvo, u kojem će se osigurati potpora i ravnopravnost tri konstitutivna naroda'', ocijenio je Čović.

Dodao je kako se nastoji homogenizirati hrvatsko nacionalno biće u BiH i u posljednje vrijeme, uz pomoć Vlade Republike Hrvatske, u tome i uspijeva, pri čemu postoje jasne smjernice kako u idućih desetak godina izgraditi društvo u kojem nitko od Hrvata neće imati razloga odlaziti.

Čović je, kako je preijela Hina, istaknuo da je po zadnjem popisu stanovništva 2013. godine u BiH živjelo 545.000 ili 15, 4 posto od ukupno 3,5 milijuna stanovnika BiH. Procijenio je da danas u BiH živi oko 3 milijuna stanovnika, a broj Hrvata se smanjina na oko 450.000.

Smatra da je demografski problem i Republike Hrvatske i Hrvata u BiH zajednički, te će se napraviti zajednička demografska strategija hrvatskog naroda, koja bi u konačnici morala dati rezultate i obrnuti negativne demografske trendove.

Kopirati
Drag cursor here to close