Apstinenti

Kako ljude natjerati na izbore?

Analitičari i stručnjaci kažu da se nitko na ozbiljan način nije bavio apstinentima i nije im ponudio motiv da izađu na birališta…
Vijesti / Politika | 10. 09. 2018. u 09:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izlaznost na predstojećim općim izborima koji se održavaju u listopadu, prema mišljenju stručnjaka, bit će kao i prethodnih godina, oko 55 posto, ali ne isključuju mogućnost da ona čak bude i manje nego prethodnih godina, što je situacija koja ide u korist strankama na vlasti, pišu Nezavisne novine.

Stranački vojnici

Analitičari i stručnjaci kažu da se nitko na ozbiljan način nije bavio apstinentima i nije im ponudio motiv da izađu na birališta s obzirom na to da se uglavnom okreću sigurnim glasovima i discipliniranim stranačkim vojnicima koji uglavnom urade ono što se od njih očekuje.

''Političke partije godinama se ne posvećuju apstinentima, imaju svoje opredijeljene i sigurne glasače i to odgovara strankama na vlasti. U posljednjih nekoliko godina vlada atmosfera beznađa i apatije, tako da ne postoji niti jedan način da se apstinenti motiviraju za izbore'', rekla je Nezavisnim novinama Tanja Topić, politička analitičarka, dodajući da će izlaznost i ove godine otprilike biti kao i prije četiri godine te da se opozicija u neku ruku ponaša ''ziheraški'' i igra na sigurno, iako su joj u tim okolnostima šanse za pobjedu daleko manje.

Ništa se ne može promijeniti?

Ono o čemu se svi slažu jeste da su glasači, posebno oni koji apstiniraju, izgubili povjerenje u politiku i političare te da smatraju da ništa ne mogu promijeniti, što je u jednu ruku pogrešno. Također naglašavaju da u BiH trenutno ni u jednom nacionalnom korpusu nema stranke koja nudi neku vrstu nade i koja tvrdi da se na ovim prostorima može živjeti, raditi i stvarati.

 

''Apstinenti se mogu animirati dostojnom i kredibilnom politikom i političkim radom usmjerenim na dobrobit svih, a ne samo na lidere, njihovu kamarilu i rodbinsko-kumovsku piramidu'', rekao je Enes Osmančević, politički analitičar, dodajući da mlađi, uglavnom obrazovaniji ljudi ne izlaze na izbore jer smatraju da ništa ne mogu promijeniti.

U posljednjih petnaestak godina izlaznost na općim izborima kretala se oko 55 posto, mada je s obzirom na neuređen birački popis, kako tvrde stručnjaci, veliko pitanje kolika je stvarna izlaznost u BiH. U svakom slučaju, slažu se da je to daleko manje nego što bi trebalo biti, te da je to situacija koja odgovora isključivo ljudima koji već duže od dva desetljeća žive od politike bilo da su na vlasti ili opoziciji.

Laž i obmana

''I ove godine izlaznost će biti negdje oko 50 posto, mada bi bilo dobro da je daleko, daleko veća. Pristup političara nije onakav kakav bi trebao biti i građani to prepoznaju i shvaćaju da je sve laž i obmana jer odmah 8. listopada ujutro političari će zaboraviti na njih i na ono što su obećavali'', rekao je Vehid Šehić, analitičar i bivši predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva BiH.

Ako je za utjehu, situacija s apstinentima ista je i u zemljama regije, gdje stranke, uglavnom opozicijske, tijekom svakog izbornog ciklusa ističu kako su im upravo oni najvažniji za pobjedu, međutim rijetko tko ili gotovo nitko još uvijek nije našao način da ih izvuče na glasačka mjesta, zaključuju banjalučke novine.

 

Kopirati
Drag cursor here to close