Za epidemiološke mjere

Kako će biti osigurano 2,5 milijuna maraka koje je dodatno tražio SIP?

Iz Središnjeg izbornog povjerenstva BiH kažu kako su oni odradili svoj dio posla, sada su, kako su rekli, na potezu druge institucije. Iz Središnjeg izbornog povjerenstva BiH kažu kako su oni odradili svoj dio posla, sada su, kako su rekli, na potezu
Vijesti / Politika | 06. 09. 2020. u 10:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Još je neizvjesno kako će biti osigurana sredstva u iznosu od 2,5 milijuna maraka koje je tražilo Središnje izborno povjerenstvo kako bi lokalni izbori mogli biti provedeni u skladu s epidemiološkim preporukama. Sredstva su im, kažu, neophodna za nabavku zaštitne opreme, ali i angažiranje većeg broja ljudi koji će pratiti izbore. Za BHT1 iz SIP-a je potvrđeno da su zahtjeve uputili svim nivoima vlasti, međutim, odgovora još nema.

Do lokalnih izbora ostalo je nešto manje od 2 ipol mjeseca, a još je neizvjesno tko će i kada nabaviti zaštitnu opremu, sredstva za dezinfekciju, beskontaktne toplomjere, ali i druge stvari kako bi se izbori održali u skladu s epidemiološkim preporukama. Iz Središnjeg izbornog povjerenstva BiH kažu kako su oni odradili svoj dio posla, sada su, kako su rekli, na potezu druge institucije.

''Nemamo odgovor od Vijeća ministara. Dopis smo poslali na ured predsjednika Vijeća ministara, Zorana Tegeltije, na ured ministrice civilnih poslova, te na urede ministra financija i trezora i ministra sigurnosti. Dopise smo poslali i vladama entiteta i Brčko distrikta kao i svim načelnicima i gradonačelnicima u BiH. Cilj je da institucije svih razina vlasti osiguraju sredstva za nabavku zaštitne opreme i da ih distribuiraju direktno prema lokalnim izbornim komisijama. Izbori su u našoj nadležnosti a zaštita građana je pitanje za institucije. Tako je bilo u svim zemljama regiona u kojima su provedeni izbori ove godine'', rekao je Željko Bakalar, predsjedavajući SIP-a.

Ipak iz Središnjeg izbornog povjerenstva nije točno navedeno koji je krajnji rok do kada sredstva moraju biti osigurana. Zbog kašnjenja s usvajanjem proračuna za ovu godinu izbori su već jednom pomjereni. Bivši član Središnjeg izbornog povjerestva Vehid Šehić smatra da nema razloga da to
ponovno dogodi, rekao je Vehid Šehić, bivši član SIP-a

Neupitni su izbori, to ne može nitko odložiti, a da se odlažu izbori zbog ovih sredstava koja su potrebna mislim da bi to bilo neozbiljno i neodgovorno, s tim što moram da kažem da tu obavezu osiguranja sredstava moraju snositi svi nivoi vlasti, počevši od lokalnih zajednica….o odlaganju izbora ja ne želim da razmišljam er bi to bilo sve samo ne država Bosna i Hercegovina.

Izborni zakon Bosne i Hercegovine inače propisuje da se lokalni izbori financiraju 50 posto iz proračuna BiH, a preostalih 50 posto iz proračuna lokalnih zajednica u BiH. Nejasno je hoće li se ovaj model primjenjivati i kada je u pitanju novi zahtjev Središnjeg izbornog povjerenstva?

Hoće li i kada Vijeće ministara raspravljati o zahtjevu Središnjeg izbornog povjerenstva pitanje je koje smo uputili na adrese nekoliko ministarstva. Međutim, odgovor nismo dobili.

Kopirati
Drag cursor here to close