Dodikova definicija

Kako Bošnjaci bježe od Izbornog zakona?

Dodik je naveo kako se pričom o Godišnjem nacionalnom programu skrivaju u SDA kako bi se pobjeglo od priče o Izbornom zakonu.
Vijesti / Politika | 07. 11. 2019. u 09:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bošnjaci pričom o Godišnjem nacionalnom programu (ANP) nastoje pobjeći od izmjena Izbornog zakona, kojim bi se omogućilo da Hrvati biraju svoje predstavnike, rekao je srpski član Predsjedništva BiH i čelnik SNSD-a Milorad Dodik gostujući u emisiji Pressing televizije N1.

"Mislim da se ovom pričom o Godišnjem nacionalnom programu skrivaju, da bi se pobjeglo od priče o Izbornom zakonu. To je jasno i to žele Bošnjaci. Ako je problem Dodik, što ne formirate Vladu Federacije BiH, što ne formirate vlast u tri, četiri kantona? Zašto oni gdje je formirana vlast imaju probleme", upitao je Dodik.

Istaknuo je kako je riječ o nekim stvarima koje SDA blokira ili nastoji da eventualno prizove međunarodnu intervenciju.

"Da nisu oni djelovali - ova zemlja bi bila sređenija daleko nego što jeste", ocijenio je Dodik.

Dodik je napomenuo da u BiH postoji konsenzus o članstvu u EU, ali da se operativno ne radi ništa.

"EU je rekla da oni ne smatraju da je uvjet NATO kretanje. Dali su mišljenje koje je jasno, niz stvari tamo - da BiH ne može da kreće k članstvu ako postoji visoki predstavnik i mnogo čega drugog. Odjednom je došla priča o NATO-u kao najvažnija", naveo je.

Podsjetio je kako je u Narodnoj skupštini Republike Srpske 2003. rečeno da je NATO put nešto što treba raditi.

"To se radilo dok se nije promijenilo, a promijenilo se mnogo štošta", naveo je Dodik.

Naglasio da se ANP tretira kao dokument za članstvo, a da Republika Srpska neće u članstvo.

"Kada bi se učlanili u NATO, morali bi da izdvojimo duplo više sredstava za obranu nego što sada imamo. To znači da bi se morali smanjivati proračuni entiteta za tu razinu, to znači da bi Republika Srpska morala dodatno osigurati trećinu, to je nedopustivo. Taj novac ne damo", rekao je Dodik.

Dodik je upozorio da će Republika Srpska krenuti svojim putem ako se nastavi s ovakvim razvojem situacije - nehtijenjem Bošnjaka da se dogovori šta je BiH i neuvažavanjem Republike Srpske i srpskog naroda.

Kopirati
Drag cursor here to close