Radnici veliki

Kad država radi: Tri godine, tri strategije

Institucije na svim razinama vlasti u BiH za provođenje Strategije ruralnog razvoja trebaju osigurati oko milijardu KM, međutim nigdje se ne navodi odakle.
Vijesti / Politika | 04. 01. 2019. u 10:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Upravljanje strategijama na razini BiH je neefikasno, a od Strateškim okvirom BiH od 2015. do 2018. godine planiranih 13 strategija, institucije BiH usvojile su svega tri.

Nezavisne novine objavile su kako su ovo, između ostalog, utvrdili revizori Ureda za reviziju institucija BiH, koji su radili reviziju učinka na temu ''Upravljanje strategijama na nivou BiH'' i praktično konstatirali da po pitanju strategija ne postoji jasan plan niti je izvještavanje o postignutim rezultatima na zadovoljavajućoj razini.

Iscurilo 30 milijuna eura

Posljedica lošeg upravljanja strategijama je neefikasno i neblagovremeno postupanje institucija, a u Vijeću ministara BiH i tijelima Vijeća ministara BiH nitko se ne bavi analizom predloženih strategija i izborom prioriteta sa aspekta mogućnosti provođenja. Tako, navode banjalučke novine, revizori navode da se već godinama planira izrada strategije zapošljavanja, ali da se taj posao stalno odgađa i pored toga što su procjene da je do sada zbog nepostojanja tog strateškog dokumenta propušteno povlačenje između 20 i 30 milijuna eura.

''U većini strategija ciljevi nisu mjerljivi i definirani su kao težnja za jačanjem, unapređenjem, povećanjem, stvaranjem, poboljšanjem, smanjenjem, primjenom, uspostavljanjem određenih stanja i aktivnosti u društvu'', naveli su revizori.

Jedan od problema strategija na razini BiH je i taj što se u njima ne govori kako osigurati novac za ciljeve koji se žele postići, osim da se konstatira da će to biti ili iz proračuna ili iz međunarodnih fondova. Tako, recimo, institucije na svim razinama vlasti u BiH za provođenje Strategije ruralnog razvoja trebaju osigurati oko milijardu KM, međutim nigdje se ne navodi odakle.

Nebo tajna već 13 godina

Isti slučaj je i sa Strategijom usklađivanja propisa pravne stečevine EU u oblasti zaštite životne sredine za razdoblje od 2013. do 2033. godine iz koje se može zaključiti da će za taj posao biti potrebno čak sedam milijardi eura.

''Utrošena financijska sredstva i angažman kadrova pri izradi i provođenju strategija nisu analizirani od strane Vijeća ministara BiH, niti su te analize sadržane u izvještajima institucija koje razmatra Vijeća ministara, pa se može zaključiti da od strane Vijeća ministara nije provedena analiza efekata utrošenih sredstava po ovoj osnovi'', istaknuli su revizori.

Na koji način se upravlja strategijama na razini BiH možda i najbolje pokazuje primjer Strategije razvoja sustava za upravljanje zračnim prostorom BiH. Ovaj dokument usvojen je 2005. godine s rokom za realizaciju do 2007. godine. Taj rok kasnije je pomjeren na 2012, zatim na 2013. pa na kraju na treći kvartal 2014. godine. Zanimljivo je i to da ovaj dokument nije javno dostupan i pored toga što je usvojen prije više od 13 godina.

''Osim što postoje strategije koje nisu provedene u rokovima za koje su donesene, utvrdili smo da i za one koje su provedene ili su u tijeku ne znači nužno i da su provedene sve planirane aktivnosti i mjere'', istaknuli su revizori.

Kopirati
Drag cursor here to close