Žestok skandal

Jutarnji list o aferi Asim: Tajna snimke koja je uzdrmala BiH, a zbog koje će stradati omiljeni glumac

Da je riječ o nekoj zemlji razvijenije demokracije i manje tolerancije na korupciju, letjeli bi i predsjednik stranke i šef obavještajne službe
Vijesti / Politika | 05. 03. 2020. u 08:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ilustracija / Jutarnji list o aferi Asim

Emir Hadžihafizbegović jedan je od najvećih glumaca Bosne i Hercegovine i čitave regije, obljubljen u svim dijelovima bivše Jugoslavije.

Politički je aktivan još od rata, član je najjače bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA), od 2008. do 2011. bio je ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo, što znači da je bio utjecajniji od federalnog ministra kulture, s obzirom na to da je u podijeljenoj Bosni i Hercegovini veliki broj važnih državnih i nacionalnih kulturnih institucija na proračunu grada ili kantona.

Zamalo je i drugi put postao ministar kulture. Zamalo, jer je pao kao žrtva prisluškivačkog skandala koji je pomeo vladu u Sarajevu, zbog koje je ostavku morao dati Asim Sarajlić, potpredsjednik SDA.

Opširan tekst o ovome skandalu i o Emiru Hadžihafizbegoviću objavio je hrvatski Jutarnji list.

Jutarnji list piše kako je skandal bio toliko žestok da je Sarajlić morao otići, a Hadžihafizbegoviću se izmaknula već namještena fotelja.

Samo zato što je bio spreman pomoći stranačkom kolegi te, u skladu s boljim europskim običajima, popraviti spolnu, odnosno rodnu neravnotežu među zaposlenima u sarajevskom Ministarstvu kulture.

Detonator skandala “Asim” bila je odluka Semira Efendića (SDA), načelnika sarajevske općine Novi Grad, da objavi snimku na kojoj se čuje potpredsjednik SDA Asim Sarajlić kako nagovara vijećnika da glasa kako oni žele, tako što će “glumac” zaposliti vijećnikovu suprugu.

Jutarnji list piše kako je Efendić objavio snimku jer je zahvaljujući prljavoj trgovini sam izgubio mjesto - dobio je 40 glasova za predsjednika Kantonalnog odbora SDA Sarajevo, dok je bivši general Armije BiH Fikret Prevljak dobio 59 glasova.

Odmah nakon izbora Efendić je prosvjedovao zbog neregularnosti, tvrdeći da su svi morali fotografirati svoje listiće.

A onda je izašao sa snimkom koja je prerasla u prvorazredni skandal. Da je riječ o nekoj zemlji razvijenije demokracije i manje tolerancije na korupciju, letjeli bi i predsjednik stranke i šef obavještajne službe, navodi Jutarnji list.

Fikret Prevljak izabran je za predsjednika Kantonalnog odbora SDA Sarajevo prošle srijede. Nakon toga je poraženi Semir Efendić preko Facebooka podsjetio da je najavio da će nakon izbora govoriti “o nekim neprincipijelnim lobiranjima i pritiscima na delegate”.

“Izbori su završeni i rezultat je svima poznat, ali da ne bih ostao dužan, objavljujem ovaj tonski snimak koji na najbolji mogući način oslikava što se događalo u pozadini ovih izbora.

Na snimku se može čuti kako Asim Sarajlić, predsjednik Kadrovske komisije i potpredsjednik SDA, nudi zaposlenje supruge jednom od delegata kako bi glasao za drugog kandidata”, objavio je Semir Efendić.

Posušajte snimku:

Video: Objavljena snimka razgovora

Autentični sarajevski Hrvat

Potpredsjednik SDA Asim Sarajlić već je optužen za nezakonito zapošljavanje u javna poduzeća u slučaju “Bosna”, koji je stajao karijere bivšeg glavnog tajnika stranke Amira Zuku. Sarajlić je u ponedjeljak podnio ostavku na stranačke dužnosti.

U utorak je izabrana nova kantonalna vlada u Sarajevu. Emir Hadžihafizbegović morao je odustati od ministarstva kulture jer na snimci Sarajlić kaže da mu je glumac dužan.

Prvi put je premijer postao Hrvat, Mario Nenadić, kandidat Stranke za bolju budućnost Fahrudina Radončića. Vladu čine SDA, SBB i Demokratska fronta Željka Komšića.

''Ja sam autentični sarajevski Hrvat i ponosni Bosanac i Hercegovac'', istaknuo je Nenadić.

Fikret Prevljak i dalje je šef Kantonalnog odbora SDA, ali sukobi u najjačoj bošnjačkoj stranci nisu gotovi. Opozicija je zbog snimke podnijela kaznene prijave i traži preispitivanje izbora gradonačelnika Sarajeva.

Kopirati
Drag cursor here to close