Sead Jusić

Godišnji nacionalni program za NATO Vijeće ministara će dobiti danas ili sutra

Zamjenik predsjedavajućeg Komisije Sead Jusić rekao je agenciji Patria da će predsjedavajući Komisije već danas ili sutra poslati izvještaj prema Vijeću ministara BiH bez obzira što se članovi Komisije iz RS-a danas nisu pojavili na sjednici.
Vijesti / Politika | 20. 12. 2018. u 17:44 BIRN

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Članovi Komisija za NATO integracije Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske nisu prisustvovali današnjoj sjednici te komisije u Sarajevu na kojoj se trebalo odlučivati o slanju Godišnjeg nacionalnog programa u Bruxelles.

Zemlja koja želi postati članica NATO-a priprema svoj Godišnji nacionalni program (ANP) koji predstavlja NATO-u. Na kraju godišnjeg ciklusa ministri vanjskih poslova i odbrane prezentiraju rezultate reformskog programa i buduće aktivnosti pred Sjevernoatlantskim vijećem NATO-a, koje zatim procjenjuje pojedinačni napredak u pripremama za članstvo. Pripreme i reforme uključuju pet oblasti: političku i ekonomsku, obrambenu i vojnu, financijsku, sigurnosnu i pravna pitanja.

Predsjedavajući Komisije i zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić rekao je novinarima u četvrtak da je postojao kvorum za održavanje sjednice Komisije za NATO integracije Bosne i Hercegovine, ali nije postojao kvorum za donošenje odluka. Komisija za NATO integracije Bosne i Hercegovine broji 20 članova.

S druge strane, zamjenik predsjedavajućeg Komisije Sead Jusić rekao je agenciji Patria da će predsjedavajući Komisije već danas ili sutra poslati izvještaj prema Vijeću ministara BiH bez obzira što se članovi Komisije iz RS-a danas nisu pojavili na sjednici.

''Vijeće ministara na jednom od prošlih sastanaka je donijelo zaključak da Komisija za NATO integracije Bosne i Hercegovine izvrši ažuriranje Godišnjeg nacionalnog programa i da ga uputi svim relevantnim institucijama da se očituju u pogledu tog nacrta. Sve prijedloge tih institucija koje su se očitovale ugradili smo u novi materijal ANP-a'', rekao je Jusić.

''Shodno svojim ovlaštenjima predsjedavajući Komisije za NATO integracije Bosne i Hercegovine će taj materijal uputiti Vijeću ministara koje će zauzeti konačan stav, jer na kraju Vijeće ministara BiH je to koje taj dokument i usvaja'', dodao je Jusić.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik nakon sjednice Predsjedništva BiH održane u ponedjeljak rekao je da u Predsjedništvu BiH postoji konsenzus o europskom putu Bosne i Hercegovine, ali da nema konsenzusa o NATO-u.

''Republika Srpska nije spremna da po tom pitanju ide dalje, imajući u vidu Rezoluciju NSRS-a o vojnoj neutralnosti'', dodao je Dodik.

Kopirati
Drag cursor here to close