'Plodno tlo'

Juncker upozorava EU na mogući novi rat na Balkanu

"Tlo je još plodno" za ratne sukobe u toj regiji, ocijenio je Jean-Claude Juncker
Vijesti / Politika | 05. 10. 2018. u 20:05 Bljesak.info
Kopirati

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker upozorio je u Beču na rizik od izbijanja rata na Balkanu ako Europska unija dopusti da se ugase nade u pristupanje zemalja iz te regije Uniji.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Ako uskratimo Balkanu perspektivu članstva (...), ondje ćemo doživjeti ono što smo već doživjeli 1990-ih, i to nesumnjivo prije nego kasnije", rekao je.

Naglasio je, međutim, da je put do punopravnog članstva zemalja zapadnog Balkana u EU "još dug" jer je njihov napredak još "nedovoljan" zbog čega se o tome ne može govoriti "prije 2025.".

No EU se mora "intenzivno baviti" Balkanom i ne dopustiti da se rodi ideja da "ne mislimo ozbiljno kada je riječ o perspektivi članstva", s obzirom na to da neke države članice ne skrivaju svoju rezerviranost, naglasio je.

"Tlo je još plodno" za ratne sukobe u toj regiji, ocijenio je.

Juncker se zauzeo za to da EU predloži zemljama zapadnog Balkana uspostavu "ekonomskog prostora u kojem bi se mogle razvijati, jednim dijelom, na isti način kao kada jednog dana budu članice" EU-a.

Naglasio je također da "svi granični sporovi moraju biti riješeni prije pristupanja" kako se u "EU ne bi uvozila nestabilnost s Balkana".

EU je počeo pregovore o pristupanju sa Srbijom i Crnom Gorom, dok su Albanija i Makedonija za sada samo kandidati za članstvo, a BiH i Kosovo tek teže tom statusu.

Juncker je održao govor u austrijskom parlamentu tijekom posjeta Beču u povodu proslave 100. godišnjice osnivanja Republike Austrije u studenome 1918. godine.

Osvrnuvši se na Brexit, Juncker je rekao da je u potpunosti posvećen tome da pregovori o razdruživanju s Velikom Britanijom budu uspješni i izrazio nadu da će u studenome biti postignut dogovor.

"Pregovori nisu laki jer (...) dobivamo različite signale iz Londona", rekao je.

"Na razini britanskog kabineta postoji polifonija i mi pokušavamo uskladiti tonove da postanu melodija", rekao je.

Kazao je kako se nada da će Europsko vijeće kasnije ovaj mjesec postići "dovoljan napredak" kako bi pregovori mogli biti zaključeni u studenome, prenosi Hina.

Juncker je također pozvao države članice da ukinu odlučivanje konsenzusom i više odluka donose kvalificiranom većinom kako bi osnažile ulogu EU-a u svijetu.

Kopirati