Rezultati rada

Jozić: Uštede provođenjem elektronskog nadzora i javnih nabavki

Primjenom kućnog zatvora s elektronskim nadzorom značajno se smanjio broj čekanja osuđenih osoba koje trebaju stupiti na izdržavanje kazne.
Vijesti / Politika | 14. 02. 2018. u 16:29 Fena
Mato Jozić - federalni ministar pravde

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavljajući rezultate prošlogodišnjeg rada i planove za tekuću godinu federalni ministar pravde Mato Jozić rekao je da su se provođenjem elektronskog nadzora za osobe koje izdržavaju kaznu kućnog zatvora putem elektronskih narukvica ostvarile značajne uštede od oko 40 posto u odnosu na sredstva koja su se izdvajala za osobe koje izdržavaju kaznu zatvora.

''Primjenom kućnog zatvora s elektronskim nadzorom značajno se smanjio broj čekanja osuđenih osoba koje trebaju stupiti na izdržavanje kazne. Najbolji pokazatelj je činjenica da smo, prema podacima općinskih sudova u FBiH, tijekom prošle godine na „čekanjima“ imali sedam osuđenih osoba, a izdano je 85 uputnih akata za osobe koje se tek trebaju javiti na izdržavanje kazne zatvora. U prethodnim godinama broj osuđenih osoba na „čekanju“ se kretao do 196 osoba''', istaknuo je Jozić.

448 u kućnom zatvoru

U 2017. godini kaznu zatvora u kućnom zatvoru s elektronskim nadzorom izdržavalo je 448 osuđena osoba, a trenutno je izdržava 190 osuđenih osoba.

Također, potvrdio je da je ušteda od oko 6.000.000 KM za period od tri godine i efikasno provođenje javnih nabavki uz poštivanje principa javnih nabavki postignuto kod poslova vezanih za zajedničke javne nabavke za kazneno-popravne zavode u Federaciji BiH i to primjenom inoviranih otvorenih postupaka zajedničkih nabavki uz primjenu okvirnih sporazuma s više ponuđača i primjenom mini-tenderiranja.

Zbog ranijeg nedostatka smještajnih kapaciteta u kazneno-popravnim zavodima u Federaciji BiH, Ministarstvo je, kako kaže, uložilo velike napore za smanjenje broja osuđenih osoba koje čekaju na upućivanje na izdržavanje kazne zatvora.

''Uočena je preopterećenost pojedinih zavoda, posebno u pritvorskoj jedinici KPZ PT Sarajevo, pa su se, u suradnji s nadležnim sudovima, pritvorene osobe upućivale u pritvorske jedinice drugih zavoda'', navodi Jozić, dodajući da je trenutni kapacitet kazneno-popravnih zavoda u FBiH za 1.998 osoba, od čega za 1.633 osuđene, te 365 za pritvorene osobe.

Početkom januara u svih sedam zavoda nalazilo se 1.709 osoba od kojih 338 pritvorenika i 1.371 osuđena osoba. Ukupan broj svih osoba (osuđenici, pritvorenici, kućni zatvor) iznosi 1.899.

''U vezi proširenja kapaciteta u zatvorima radit će se na rasterećenu prostorija u KPZ Sarajevo izgradnjom zgrade zatvora na Igmanu. Naime, IPA Akcioni dokument koji sadrži financijski zahtjev za KPZ Sarajevo usvojen 2017. godine u Bruxellesu, a do ljeta se očekuje ratifikacija tog akta u Bosni i Hercegovini. Nakon što akt bude ratificiran i pribavljena sva dokumentacija, slijede ostale aktivnosti koje poduzima Delegacija EU. Ukoliko sve bude realizirano u planiranim rokovima, pretpostavljamo da bi se početkom 2019. godine mogli početi radovi'', najavio je Jozić.

U funkciji novi kazneno popravni zavodi

Također, planirano je stavljanje u funkciju novoizgrađenih objekata u KPZ PT Bihać i KPZ PT Busovača, nakon prijema službenog osoblja, zatim povećanje kapaciteta za izdržavanje kazne zatvora za osuđene osobe ženskog spola, te premiještanje forenzičkih pacijenata iz pritvorske jedinice KPZ PT Tuzla.

''U okviru IPA Projekta 2012/2013 sa EU Delegacijom i VSTV-om radi se na rekonstrukciji i izgradnji pravosudnih institucija u Zenici (županijsko tužiteljstvo), Mostaru (županijski sud i tužiteljstvo), Bihaću (Županijski sud), te se provode pripremne aktivnosti za lokaciju Tuzla (Izgradnja Općinskog suda u Tuzli i rekonstrukcija Županijskog suda i Županijskog tužiteljstva u Tuzli)'',potvrdio je Jozić.

Ukazao je da su se prošlogodišnje aktivnosti odvijale u okviru najvažnijeg Strateškog cilja - Pružanje doprinosa u uspostavljanju i održavanju efikasnog, efektivnog i koordiniranog sustava pravde koji je odgovoran prema svim građanima BiH i usklađen sa EU standardima i najboljom praksom, garantirajući vladavinu prava i četiri Operativna cilja, koja su vezana za nadležnost i aktivnosti organizacijskih jedinica Ministarstva.

''Značajne aktivnosti Ministarstva su se provodile u postupcima pregovora za potpisivanje općeg i granskih kolektivnih ugovora. Radilo se i na ispunjenju preuzetih obveza Vlade FBiH u procesu ispunjavanja predpristupnih obveza iz procesa europskih integracija'', naveo je Jozić.

S obzirom na strateške prioritete Vlade Federacije BiH koji se odnose na jačanje privrednog razvoja, domaćeg tržišta i uklanjanja administrativnih barijera u poslovanju Federalno ministarstvo pravde poduzelo je niz aktivnosti koje se odnose na izradu propisa kojima se utiče na unaprjeđenje poslovnog okruženja.

''Tako je provedena javna rasprava o zakonu o stečaju koji je upućen u parlamentarnu proceduru. Tim zakonom predviđen je novi koncept stečajnog postupka kojim se afirmiraju predstečajna nagodba i pokušaj oživljavanja poslovnih subjekata prije nego dođu u fazu da sam stečaj znači i kraj poslovanja'', naglasio je Jozić.

Likvidiranje lažnih poslovnih subjekata

U cilju poboljšanja poslovnih aktivnosti privrednih subjekata započet je rad i na prednacrtu novog Zakona o likvidaciji, kojim će se procedura likvidacije poslovnih subjekata pojednostaviti, a glavni cilj je ''iznaći mogućnost za eliminaciju onih poslovnih subjekata iz sudskog registra, koji samo formalno tu postoje''.

''Radi afirmiranja stranih ulaganja i uklanjanja poslovnih barijera u poslovanju aktivno se radi na iznalaženju novih rješenja iz oblasti registracije poslovnih subjekata, kojim će se smanjiti broj aktivnosti stranaka u postupku, pojednostaviti procedura, a samim time i doći do pojeftinjenja postupka'', poručio je danas federalni ministar pravde Mato Jozić na pres-konferenciji u Vladi FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close