Na slobodi

Stanišić na privremenoj slobodi u Srbiji do siječnja

Suci su usvojili zahtjev obrane, podnijet sredinom kolovoza, da Stanišiću produže boravak na privremenoj slobodi.
Vijesti / Politika | 22. 08. 2018. u 16:02 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Međunarodni sud u Haagu produžio je Jovici Stanišiću, optuženom za zločine nad nesrbima u Hrvatskoj i BiH, boravak na privremenoj slobodi u Srbiji do 10. siječnja 2019. godine.

Ponovljeni haški proces protiv Stanišića, bivšeg šefa Službe državne sigurnosti (SDS) Srbije, i Franka Simatovića Frenkija, operativca te službe, nastavljen je danas poslije jednomjesečne ljetne pauze, javlja BIRN BiH.  

Stanišić je na privremenoj slobodi u Beogradu, zbog bolesti, od 21. srpnja prošle godine. Rok na koji je bio pušten prethodnom odlukom Raspravnog vijeća istekao je 19. kolovoza.

Suci su usvojili zahtjev obrane, podnijet sredinom kolovoza, da Stanišiću produže boravak na privremenoj slobodi.

Stanišićevi branioci tražili su da on ostane u Srbiji sve dok tužioci ne završe svoj dokazni postupak, ali je Vijeće privremeni boravak na slobodi optuženog produžilo do 10. siječnja iduće godine.

Haško tužiteljstvo tome se nije protivilo.

Po ranijim nalazima liječnika u Haagu i u Beogradu, Stanišić pati od kronične bolesti organa za varenje i depresije.

Bivšeg šefa SDB-a Srbije Stanišića i njegovog pomoćnika Simatovića optužnica tereti za progon, ubojstva, deportacije i prisilno premještanje hrvatskih i muslimanskih civila tijekom ratova u Hrvatskoj i BiH.

Zločini za koje su optuženi Stanišić i Simatović počinjeni su, kako tvrde tužioci, tijekom provođenja udruženog zločinačkog poduhvata, čiji je cilj bilo trajno i nasilno uklanjanje Hrvata i Muslimana s velikih dijelova teritorija Hrvatske i BiH, radi ostvarivanja srpske dominacije.

Na čelu zločinačkog udruženja bio je, po tužiteljima, tadašnji predsjednik Srbije Slobodan Milošević.

Kopirati
Drag cursor here to close