Promicao mir i toleranciju

Josipoviću u Sarajevu uručena nagrada "Isa-beg Ishaković"

Nagrada je namijenjena inozemnim državnicima koji promiču mir, razumijevanje i toleranciju
Vijesti / Politika | 21. 11. 2018. u 21:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bivšem hrvatskom predsjedniku Ivi Josipoviću u srijedu je u Sarajevu uručena međunarodna nagrada koja nosi naziv po Isa-begu Ishakoviću a namijenjena je inozemnim državnicima koji promiču mir, razumijevanje i toleranciju.

Josipović je drugi laureat ove nagrade iz Hrvatske jer ju je 2015. dobila aktualna hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović pridruživši se tako ranijim dobitnicima poput slovenskog predsjednika Boruta Pahora, bivšeg predsjednika Austrije Heinza Fischera i turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Nagrada "Isa-beg Ishaković" ime je dobila po znamenitom osmanskom upravitelju Bosne iz 15. stoljeća koji se smatra utemeljiteljem Sarajeva kao urbanog središta a dodjeljuje se od 2002. u organizacije udruge "Klepsidra" čija je zadaća promicanje multikulturnog i multietničkog nasljeđa BiH.

Foto: N1 / Ivo Josipović dobitnik nagrade ''Isa-beg Ishaković''

Članovi udruge eminentni su članovi akademske zajednice u BiH a žirijem koji je dodijelio nagradu predsjedavala je akademkinja Adila Pašalić Kreso, profesorica emeritus Sveučilišta u Sarajevu.

Na svečanosti održanoj u nazočnosti visokih državnih dužnosnika poput člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića te visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Valentina Inzka predsjednica žirija je kazala kako je Josipović ne samo poticao dijalog i pažljivo gradio odnose između Hrvatske i BiH nego ih je činio uzajamno korisnim.

Bivši hrvatski predsjednik kazao je kako šefovi država i vlada dobivaju brojne nagrade i priznanja, zasluženo ili nezasluženo a vrijeme nakon isteka mandata daje konačni sud o tim nagradama i njihovim stvarnim vrijednostima.

"Ova nagrada sigurno nije jeka visoke politike. Razumijem je kao odnos prema načinu na koji sam gradio odnos među našim državama i narodima", kazao je Josipović.

Ustvrdio je kako je kao predsjednik pokušao uspostaviti novi kurs hrvatske vanjske politike unatoč onima koj nisu znali ili željeli graditi mir.

Kopirati
Drag cursor here to close