Još jedna propala mostarska (polu)priča
Kakav je pristup mostarskom problemu, koji godinama guši grad na Neretvi, govori i način na koji se došlo do ideje o potrebi pregovaranja.

Još jedna propala mostarska (polu)priča

Vijesti / Politika | 20. 02. 2018. u 10:22 Bljesak.info / B. Jurič

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Odgovornost je na Parlamentarnoj skupštini BiH i najvećim strankama u Mostaru da pronađu rješenje koje će omogućiti građanima da biraju svoje lokalne predstavnike što je prije moguće'', rekla je kratko za Bljesak.info viša savjetnica OHR-a za vanjske i medijske odnose Ljiljana Radetić.

Iako je Ured visokog predstavnika u BiH upitan ima li plan za Mostar, hoće li se odazvati pozivu nekih stranaka da se uključi u traženje rješenje te kolika je odgovornost međunarodne zajednice za stanje u Mostaru?, odgovor je bio kratak – OHR pere ruke i od stranaka traže da nađu rješenje.

SDA bi strance

Tako će propasti želja Stranke demokratske akcije da se u sve uključi međunarodna zajednica.

''Dobro bi bilo kad bismo mogli sami riješiti, ali mislim da će se morati uključiti OHR'', rekao je za Bljesak.info Salem Marić, predsjednik Gradskog odbora SDA.

Marić kaže kako bi ''svakako bilo dobro da prvi sastanak održe predstavnici parlamentarnih stranaka koje imaju svoje zastupnike u Zastupničkom domu i Domu naroda državnog parlamenta koji će glasovati za izmjene izbornog zakona''.

''Ja mislim da trebamo početi s razgovorima. Mi smo spremni za učešće u tim razgovorima i ja se nadam da će sa tog prvog sastanka pozvati da se uključi i OHR'', rekao je Marić,

 koji pak smatra da međunarodna zajednica nema pripremljen plan za Mostar kako se to moglo čuti posljednjih dana u javnosti te da je riječ o špekulacijama.

''Ja nemam takva saznanja. Po meni su to samo špekulacije i ubacivanja u ove najavljene razgovore nekakvih klipova. Ne bi bilo smisla ni da sjedamo ako ima nešto već od međunarodne zajednice'', rekao je Marić.

Iskrenost

Ni Damir Džeba, čelnik mostarskog ogranka HDZ-a BiH, ne vjeruje da međunarodna zajednica ima spremno rješenje za održavanje izbora u Mostaru.

''Ne vjerujem da postoji rješenje međunarodne zajednice. Imali smo već spremljeno rješenje koje je nametnuto pa vidite što smo dobili. Sva ta spremljena rješenja koja su nametnuta od strane OHR-a su završila na ustavnom sudu i ocijenjena su kao neustavna, diskriminatorna i nedemokratska'', kaže Džeba.

I on i Marić tvrde da su spremni za razgovore kako bi došlo do rješenja. No, očito je da se stranke mimoilaze i da će teško doći do dogovora, ma koliko obje strane tvrdile da im je stalo.

''Mislim da smo svi predložili što se moglo predložiti do sada i sad na bazi tih svih prijedloga treba  praviti neki kompromis i tražiti rješenja'', kaže Marić. Na pitanje imaju li stranke dovoljno vremena za dogovor i je li se kasno krenulo u novu priču o novim dogovorima kaže kako se i nije moglo ranije dok se nije završila parlamentarna procedura oko prijedloga promjena Izbornog zakona koji su bili pred zastupnicima.

Poigravanje

Džeba pak tvrdi kako, unatoč željama njegove stranke da se pronađe rješenje, nema iskrenog sugovornika s druge strane.

''Ove razgovore koji su najavljeni u zdanje vrijeme pozdravljam ali samo mogu reći da su to razgovori. Mi smo do sad imali  jako velik broj sastanaka od kojih su neki okarakterizirani kao pregovori međutim ono što smo mi svi zajedno trebali napraviti kao političke stranke jeste da iz tih pregovora dođemo s jednim rješenjem koje bi bilo potvrđeno u Parlamentu BiH, ispunjavajući odluku Ustavnog suda, poštujući Ustav Federacije i oslanjajući se na važeće odredbe Izbornog zakona'', kaže Džeba i navodi kako do toga nije došlo jer ''nikada nismo bili iskreni kako bi došli do rješenja''.

''Što to znači? Mi kad bi nešto u zatvorenom krugu napravili, dogovorili se, svatko bi od nas izišao s različitim interpretacijama onoga što je dogovoreno na sastanku. Tako da je HDZ BiH je poslao svoj prijedlog u parlament jer je bilo jasno da se s nama samo poigrava, da se samo kupuje vrijeme i da se želi zadržati status quo'', rekao je za Bljesak.info Džeba i dodao kako do danas nisu dobili konkretne argumente ili matematičku dokazivost što to nije uredu s prijedlogom HDZ-a BiH.

''Moram ovo naglasiti da eminentni bošnjački stručnjaci ustavnog prava su rekli da je prijedlog HDZ-a u Zastupničkom domu tehnički ispravan što znači da poštuje odluku Ustavnog suda da ne dira ustav Federacije i oslanja se na važeće odredbe izbornog zakona'', kaže Džeba.

Marić ističe kako je optimist.

''Ne smijem zamisliti da se izbori u Mostaru 2018. godine neće dogoditi. Već i građani i grad osjećaju nedostatak Gradskog vijeća i mislim da su prošli svi rokovi i sve ono što se moglo tolerirati prije svega međunarodnoj zajednici što ovo dozvoljava da se događa s Mostarom'', kaže Marić.

Sijevanje ideje

S druge strane, Džeba tvrdi kako ne vide dobru volju partnera i da nikada nisu ušli u pregovore i rekli ''uzmite ili ostavite''.

''Vi ako nemate partnera, ako neko u startu odbacuje i pregovarački okvir onda je teško doći do rješenja. HDZ ne pati od političkog ega u smislu da se nosamo s političkim strankama tko će to sazvati sastanak kome ćemo otići i kome nećemo otići'', rekao je Džeba.

Naime, posljednjih dana aktualizirala se ponovno priča o potrebi dogovora oko izbornih pravila za Mostar. Pričuo je pokrenuo mostarski SDP, ali se čini da je riječ o još jednom ''probnom balonu'' jer nema nikakvih naznaka tko, kada i gdje će sjesti da traži rješenje o kojem se godinama priča.

Kakav je pristup mostarskom problemu, koji godinama guši grad na Neretvi, govori i način na koji se došlo do ideje o potrebi pregovaranja.

''U neformalnim razgovorima prilikom otvaranja novog mosta došli smo do zaključka da treba početi razgovarati'', rekao je Predsjednik županijskog odbora SDP- a Hercegovačko-neretvanske županije Zoran Mikulić.

Valja napomenuti kako je tom prilikom, kad je sijevnula ideja, otvoreno pola mosta, pa bi to mogla biti i slika mostarskih pregovora, koji uvijek završe na pola. I tako godinama.

Kopirati
Drag cursor here to close