Ombudsmani

Još jedna lekcija Suljagiću i Bajroviću

Nositeljima javnih dužnosti ombudsmani su ponovno preporučili da u svojim istupima koriste primjereniji jezik…
Vijesti / Politika | 12. 06. 2018. u 09:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Institucija Ombudsmana za ljudska prava BiH osudila je pozive na progon u okviru akademske zajednice koja bi, kako je poručeno, morala pokazati veći stupanj tolerancije prema disonantnim stavovima pojedinaca, objavila je Srna.

Na pitanje Srne kakav je stav ove institucije o govoru mržnje koji su lideri Građanskog saveza Emir Suljagić i Reuf Bajrović iznijeli na račun hrvatskih intelektualaca u Sarajevu nakon promocije zbornika radova "Rješenje za hrvatsko pitanje u BiH", ombudsmani su ukazali da je važno da se u javnoj komunikaciji ne upotrebljavaju komentari koji mogu biti uvredljivi za bilo koju osobu ili grupu u BiH ili mogu prerasti u govor mržnje.

Nositeljima javnih dužnosti ombudsmani su ponovno preporučili da u svojim istupima koriste primjereniji jezik jer njihove izjave imaju mnogo veći učinak kada su iznesene putem sredstava javnog informiranja.

Naime, nakon promocije zbornika radova "Rješenje za hrvatsko pitanje u BiH", Građanski savez je javno osudio skup i oštro zamjerio promotorima zbog navodnog govora mržnje izrečenog na skupu u Sarajevu, te pozvao Univerzitet u Sarajevu da se ogradi od "ekstremističkih stavova koje je iznio profesor Ugo Vlaisavljević".

Kopirati
Drag cursor here to close