Kruške i jabuke

Još jedna lekcija Izetbegoviću

"Najopasnije je kada povijesničari i političari zamijene svoje uloge, pa tako političari tumače povijest, a povjesničari projektiraju politička rješenja. To upravo čini Bakir Izetbegović", istaknuo je Perišić.
Vijesti / Politika | 14. 05. 2020. u 09:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Direktor Arhiva Srbije Miroslav Perišić ocijenio je kako poistovjećivanje Armije BiH s borbom saveznika protiv fašizma u Drugom svjetskom ratu pokazuje neznanje i neodgovornost predsjednika SDA Bakira Izetbegovića.

"Ne znam na čemu Izetbegović gradi takvo razmišljanje. Ono se sigurno ne može osloniti na povijesne tijekove. To je potpuno jedno neznanje i nerazumijevanje pojmova i ideologija", rekao je Perišić Srni, komentirajući izjave Izetbegovića kojima je poistovijetio borbu saveznika protiv fašizma u Drugom svjetskom ratu s borbom Armije BiH u građanskom ratu u BiH devedesetih protiv Srba.

Rekao je kako Izetbegovićeva izjava iz kuta povjesničara ne zaslužuje komentar, osim da se konstatira da je riječ o nečemu što nema uporište u povijesnim saznanjima i tijekovima.

Perišić je istaknuo da se povijest uči iz znanstvenih izvora, a ne iz političkih izjava, ukazavši da je povijest veoma opasna ako se ne razumije.

Naglasio je kako je očigledno riječ o Izetbegovićevom nerazumijevanju, ali i činjenici da je u pitanju isključivo izjava s političkim motivima i političkim ciljem.

"Najopasnije je kada povijesničari i političari zamijene svoje uloge, pa tako političari tumače povijest, a povjesničari projektiraju politička rješenja. To upravo čini Bakir Izetbegović", istaknuo je Perišić.

Dodao je kako Izetbegović pokazuje da nema potencijala potrebnog da na jedan sveobuhvatan način razmišlja o tome šta se dogodilo na prostoru bivše Jugoslavije devedesetih godina prošlog stoljeća.

"To je toliko kompleksna tema da će se u budućnosti povjesničari sigurno desetljećima baviti tim pitanjima, ali na jedan naučni način, koji podrazumijeva i arhivsku građu. Rano je još za tako neke olake izjave", rekao je.

Prema njegovim riječima, povezivanje onoga što se događalo u BiH devedesetih godina prošlog stoljeća s antifašističkom borbom u Drugom svjetskom ratu predstavlja umjetni pokušaj da se događajima s kraja stoljeća da neki ton događaja koji su bili aktualni sredinom 20. stoljeća.

"To samo pokazuje stupanj neodgovornosti čovjeka koji bi morao daleko odgovornije razmišljati, između ostalog, i o onome u čemu je bio sudionik, svjedok i suvremenik i onoga što je bio Drugi svjetski rat, tko se tu i zašto borio, koje su bile ideologije, kako je izgledao svijet u to vrijeme i kakav je nastao na rezultatima tog rata, a kako se na kraju 20. stoljeća taj svijet urušio i kakve posljedice donio", ocijenio je Perišić.

Dodao je kako bi bilo dobro da Izetbegović sjedne i napiše jednu studiju o tome, kako i na osnovu čega nekoga smatra agresorom, te ocijenio da je izjava data s političkim ciljem za one koji slijepo slušaju ono što kaže netko tko nosi prezime Izetbegović.

Kopirati
Drag cursor here to close