Čović i Sattler

Još jedna ključna prilika

Vijesti / Politika | 03. 06. 2021. u 14:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Neizborna godina mora biti potpuno iskorištena za ostvarenje napretka – eliminacija diskriminacije je neizostavna'', priopćeno je nakon sastanka predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića sa Šefom Izaslanstva Europske unije u BiH i posebnim predstavnikom EU u BiH, Johannom Sattlerom.

Kako je priopćeno iz HDZ-a BiH, sastanak, koji je održan u Sarajevu, obuhvatio je razgovor o aktualnoj političkoj situaciji, stanju što skorije potrebe snažnijeg dijaloga te potrebnim koracima za napredovanje BiH.

Foto: HDZ BiH / Čović i Sattler

Posebno su, navodi se, ''istaknute izmjene Izbornog zakona BiH i predstojeće ograničene ustavne promjene za eliminaciju dugo prisutne diskriminacije u bh. društvu''.

Čović je istaknuo 2021. godinu kao ključnu priliku za ostvarenje dugoročne unutarnje stabilizacije i konačno rješavanje dugo zanemarivanih izazova. Naglasio je kako se izmjene izbornog zakonodavstva ne mogu odgađati te pozdravio snažan angažman europskih i međunarodnih partnera za postizanje ovoga cilja.

''Legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda i apsolutno poštivanje njihovih prava temeljna su komponenta za funkcioniranje i razvoj BiH te, stoga, neupitni. Također, istaknuo je kako će uspjeh u eliminaciji diskriminacije pomoći razvijanju dijaloga svih političkih dionika te omogućiti potpuno usmjeravanje na socio-ekonomske reforme i poboljšavanje života žitelja'', navodi se u priopćenju.

Uz to, u svjetlu godišnjice Mostarskih sporazuma, Čović je naglasio kako se potpisani politički dogovori moraju u potpunosti poštivati.

''Time će se dokazati demokratska zrelost i opredijeljenost za europska načela i zajedničko djelovanje'', naveo je HDZ BiH i dodao kako su Čović i Sattler izrazili zadovoljstvo političkim sporazumom o IPA III, koji će značajno pomoći na putu zemalja Zapadnog Balkana ka članstvu u velikoj europskoj obitelji.

''Sada je ključni trenutak da dokažemo svoju opredijeljenost za europski put i nediskriminaciju u našem društvu'', kazao je Čović, naglašavajući kako više nema prostora za odgađanje potrebnih iskoraka.

Kopirati
Drag cursor here to close