Na sutrašnjoj sjednici

Još jedan prijedlog Izbornog zakona pred zastupnicima

Grupa zastupnika iz SDP-a, SBB i DF predlaže i uvođenje video-nadzora u prostorijama gdje se glasa.
Vijesti / Politika | 06. 03. 2018. u 20:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH na sutrašnjoj sjednici trebo bi se izjasniti o zahtjevu grupe zastupnika za razmatranje po hitnom postupku Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, kojim se predviđa skeniranje glasačkih listića u svrhu utvrđivanja rezultata izbora.

Grupa zastupnika iz SDP-a, SBB i DF predlaže i uvođenje video-nadzora u prostorijama gdje se glasuje, piše Hina.

U obrazloženju predloženog zakona navodi se da ručno brojanje glasova uz sporan kredibilitet i stručnost otvara širok spektar manipulacija čime se dovode u pitanje iskazana volja birača, pravičnost izbornih rezultata, a time i samih izbora.

Na dnevnom redu je i zahtjev Amira Fazlića /SDA/ za razmatranje po hitnom postupku Prijedloga zakona o izmjenama i dopuni Zakona o krivičnom postupku BiH.

Predstavnički dom u prvom čitanju trebalo bi razmatrati Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama BiH.

Predloženim izmjenama, koje je utvrdilo Vijeće ministara, maksimalna dužina trajanja službe vojnika pomjera se do navršenih 40 godina, sa dosadašnjih 35, odnosno 38 godina, čime BiH slijedi praksu zemalja regije.

Istovremeno se propisuje procedura za produženje ugovora u pogledu ispunjavanja psihofizičkih standarda, što će omogućiti kontinuiranu spremnost vojnika u izvršavanju zadataka i, uz njihovo stečeno iskustvo, dodatano ojačati Oružane snage BiH.

Zastupnici će u drugom čitanju razmatrati Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o ombudsmanu za ljudska prava BiH.

Na dnevnom redu sjednice u prvom čitanju naći će se Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, čiji je predlagač predsjedavajuća Predstavničkog doma Borjana Krišto /HDZ/.

Predloženim izmjenama Zakona o zaposlenim vojnim licima iz Oružanih snaga BiH u kategoriji vojnika i podoficira, koji imaju najniži koeficijent za obračun plaće i koji u ukupnoj vojnoj strukturi zaposlenih vojnih osoba u Oružanim snagama BiH čine 80 posto ljudstva, bio bi poboljšan njihov materijalni status, čime bi bili zaustavljeni negativni trendovi napuštanja Oružanih snaga.

Na dnevnom redu sjednice u drugom čitanju je i Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o neovisnim i nadzornim tijelima policijske strukture BiH čiji je predlagač Vijeće ministara.

Pred zastupnicima će se naći prijedlog odluke o potvrđivanju odluke Predsjedništva BiH o postavljenju profesionalnih vojnih lica na formacijska mjesta generala u Ministarstvu obrane i Oružanim snagama BiH.

Bit će raspravljano i o dopuni informacije u oblasti direktnih stranih investicija u BiH.

Zastupnički dom raspravljat će o izvještaju o radu Komisije za izbor i praćenje rada Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije za prošlu godinu i izvještaju o radu parlamentarnog vojnog povjerenika BiH za 2017. godinu.

Zastupnici bi trebalo da daju suglasnost za ratifikaciju ugovora o osnivanju transportne zajednice između EU i strana potpisnica iz Jugoistočne Europe - Srbije, Albanije, BiH, Makedonije, Crne Gore, te samoproglašenog Kosova.

Kopirati
Drag cursor here to close