Ide li to?

Još jedan pokušaj u Mostaru

Sastanak se održava nakon prošlotjednog otkazivanja susreta najjačih sastava ovih stranaka i nakon što su politički dužnosnici dobili nove jezikove juhe od stranih dužnosnika.
Vijesti / Politika | 06. 11. 2019. u 10:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izaslanstva Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine i Stranke demokratske akcije (SDA) sastat će se u četvrtak, 7. studenoga, u Mostaru.

Stranačka izaslanstva predvodit će predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

Početak sastanka je u 12 sati u Domu HDZ-a BiH u Mostaru, a izjave za medije planirane su u 14 sati, priopćeno je iz HDZ-a BiH.

Sastanak se održava nakon prošlotjednog otkazivanja susreta najjačih sastava ovih stranaka i nakon što su politički dužnosnici dobili nove jezikove juhe od stranih dužnosnika.

Prema nekim izvještajima, moglo bi doći do otopljavanja odnosa i do iskoraka u formiranju vlasti. Svemu je, navodno, kumovao odlazak čelnika SNSD-a i HDZ-a BiH, Milorada Dodika i Dragana Čovića, kod slovačkog ministra vanjskih poslova Miroslava Lajčaka, bivšeg visokog predstavnika u BiH. Navodno je Lajčak kontaktirao i Bakira Izetbegovića.

Također, sastanak se održava i u vrijeme aktualiziranja mostarskog problema kojeg je SDA, nakon presude suda u Strasbourgu, odlučila dodatno zakomplicirati tražeći novi zakon o Mostaru i rotaciju na čelnim pozicijama Grada. S druge strane, HDZ BiH zagovara dva modela izmjena izbornih pravila za Mostar i smatra kako sve buduće promjene treba donositi gradsko vijeće nakon što se ono formira poslije izbora.

Također, na sastanku bi moglo biti i riječi o federalnoj vlasti koju skoro nitko i ne spominje dok se čeka raspetljavanje čvora na državnoj razini. A čini se kako i taj čvor popušta jer je Izetbegović ublažio ''galamu'' na Republiku Srpsku oko NATO-a.

Naravno, uoči sastanaka nižu se izjave o optimizmu i redaju se vremenske odrednice koje nikada do sada u BiH nisu ispoštovane.

Iako će susret u Mostaru biti još jedan od presudnih sastanaka kakvih smo se nagledali proteklih godina teško se oteti dojmu da će donijeti išta novo. Dok se natežu pregovarači, život u BiH govori nešto sasvim drugačije a to je da je potrošačka košarica sve skuplja i da je sada ne mogu pokriti ni dvije nategnute plaće.

A o reformama koje će donijeti bolji život građanima najmanje se govori na povijesnim susretima koji se u BiH održavaju svako malo i kao potpuno nebitni odlaze u povijest.

Kopirati
Drag cursor here to close