Koga briga

Još dva dana: Nema novca, nema izbora

Član 14 Izbornog zakona BiH odnosi se na odgađanje i provođenje odgođenih izbora u roku ne dužem od 30 dana od dana koji je određen za glasanje na redovnim izborima.
Vijesti / Politika | 20. 05. 2020. u 13:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Središnje izborno povjerenstvo BiH nakon sjednice u Sarajevu obznanilo je kako u petak, 22. svibnja, ističe rok od 15 dana u kojem nadležne institucije moraju postupiti prema odredbama Izbornog zakona, kojim je propisano da se u proračunu institucija BiH i međunarodnih obveza BiH osiguravaju sredstva za vršenje ovlasti Povjerenstva.

"Nakon isteka navedenog roka SIP BiH će pristupiti usvajanju Uputstva o rokovima i redoslijedu izbornih aktivnosti koje će biti prilagođeno odredbama člana 14 Izbornog zakona BiH", navodi se u priopćenju.

Iz Povjerenstvu ističu kako rješavanje problema financiranja izbora prepuštaju Vijeću ministara i apeliraju da postupi prema zahtjevu Komisije od 18. svibnja za donošenje posebne odluke.

Član 14 Izbornog zakona BiH odnosi se na odgađanje i provođenje odgođenih izbora u roku ne dužem od 30 dana od dana koji je određen za glasanje na redovnim izborima.

Irena Hadžiabdić kazala kako odgoda izbora ne smije biti neograničena, te da uputstvo SIP-a treba prilagoditi datumu prilagođenih izbora. U najcrnjem scenariju, da sredstva ne budu osigurana, izbori će, rekla je, biti ugroženi, ali SIP BiH neće biti odgovoran.

''Ako sredstva ne budu osigurana, mi ćemo biti u stanju samo pripremiti ono što smo uradili zahvaljujući sredstvima iz privremenog financiranja. Nećemo imati privremene biračke popise niti ćemo moći potpisati ugovore s dobavljačima'', rekla je, između ostalog, Hadžiabdić.

Ahmet Šantić kazao je da je sada evidentno da će termin izbora morati biti pomjeren.

''Volio bih da je ovo posljednja odluka kojom se pomjeraju izbora, mada ako se ovako nastavi ne isključujem mogućnost treće odluke, ali ne želim od nje'', rekao je Šantić.

Stjepan Mikić istaknuo je da je jedino rješenje financijska nezavisnost Povjerenstva i da se nikada više ne dogodi slična situacija.

 
Kopirati
Drag cursor here to close