Zašto se krije cijena?

Jesu li Fadilova cjepiva koštala 12,5 milijuna KM!?

Vlada Federacije kupila je dozecjepiva putem direktne nabavke od kineskog proizvođača, ali se kriju detalji ugovora.
Vijesti / Politika | 09. 08. 2021. u 21:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Federacije BiH još 2. srpnja ove godine uplatila je kineskoj kompaniji 12,5 milijuna KM za nabavku 500.000 doza “Sinopharm” cjepiva, a koje su stigle krajem prošlog tjedna u Zračnu luku Sarajevo.

Potvrđuje to i uplatni nalog Ministarstva financija Federacije BiH. Sredstva su izdvojena iz proračuna Federacije dan nakon što je potpisan ugovor s kineskom stranom.

Vlada Federacije kupila je ove doze putem direktne nabavke od kineskog proizvođača, ali se kriju detalji ugovora.

Još prije mjesec su iz Vlade FBiH kazali da se detalji ugovora nabavke drže u tajnosti iako se na cjepiva čekalo skoro četiri mjeseca i javnost želi prave informacije.

Direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH Siniša Skočibušić na pitanje medija koliko je koštala ova direktna nabavka cjepiva, kazao je: ''Nismo u mogućnosti, prema zahtjevu proizvođača, govoriti o iznosu nabavke koja je iza nas.''

Zanimljivo je to da prvi čovjek Federacije Fadil Novalić nije ni bio na u zračnoj luci kako bi dočekao pošiljku iz Kine.

Prethodnih mjeseci bio je najglasniji u tvrdnjama da sve ide svojim tijekom i da Vlada direktno obavlja pregovore, kao i da je novac uplaćen.

Posljednji put, kada je dočekao respiratore, Fadil Novalić se našao na optuženičkoj klupi zbog netransparentnosti postupka nabavke 100 respiratora, također iz Kine, po cijeni od 10,5 milijuna KM i sumnje na pranje novca.

Pitanje je zašto Vlada Federacije ne želi javno reći koliko je novca izdvojeno za pola milijuna doza ''Sinopharm'' cjepiva, kojima je rok trajanja dvije godine, iako je novac iz proračuna 2. srpnja i uplaćen.

Pitanje je zašto su detalji odjednom obavijeni velom tajne.

Za razliku od vlada u Srbiji i Hrvatskoj, federalna vlast, s Novalićem na čelu, kako stoje stvari, ide ka novoj aferi, piše Avaz.

Ako je Vlada FBiH platila 12,5 milijuna KM za nabavku 500.000 doza cjepiva, onda je računica jasna - jedna doza je tako plaćena nešto više od 25 maraka.

Kopirati
Drag cursor here to close