Dodik i protiv SAD-a

''Jeste li za Dodika ili za Džaferovića ili Komšića?''

Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) na zahtjev člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika održava se danas u Banja Luci.
Vijesti / Politika | 29. 07. 2020. u 12:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je na današnjoj posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske govorio o Memorandumu o suradnji između Ministarstva sigurnosti BiH i Ministarstva unutartnje sigurnosti SAD-a o suradnji u vezi s upotrebom putničkih informacija kazavši da se njime "pokušava skrnaviti ustavna nadležnost RS-a".

Štetno za vitalne interese RS-a

Dodik je tri odluke Predsjedništva BiH, usvojene bez konsenzusa na 14. redovnoj sjednici Predsjedništva održanoj 22. srpnja, proglasio veoma štetnim po vitalne interese entiteta RS i pozvao zastupnike Narodne skupštine da dvotrećinskom većinom podrže njegov stav.

Riječ je o odlukama o odobravanju zaključivanja Memoranduma o suradnji između Ministarstva sigurnosti BiH i Ministarstva unutarnje sigurnosti SAD o suradnji u vezi s upotrebom putničkih informacija, zatim o Sporazumu o sudjelovanju BiH u Programu za međunarodnog ocjenjivanje učenika (PISA) 2021. i Odluci o pristupanju BiH Međunarodnom istraživanju razvoja čitateljske pismenosti PIRLS 2021.

Dodik smatra da se Memorandumom zadire u ustavno pravni poredak.

"Ono što je veoma važno je činjenica da je isključena bilo kakva mogućnost da po ovom pitanju bude angažirana naša policijska agencija, što je ključni razlog zašto sam smatrao da ovaj memorandum ne treba da dobije podršku", rekao je on.

Također kazao je da nisu dostavljena potrebna mišljenja o Memorandumu te da je postojao razlog za "zbrzavanje" donošenja ovog dokumenta.

Suprostavit se i SAD-u

"Vjerujem da ovo ima veze sa političkim prepucavanjem koje je podrazumijevalo da se izlazi s tim da se NSRS suprotstavi SAD-u u pogledu neprihvaćanja ovakvog Memoranduma. Mi nemamo nijedan razlog da se dvoumimo. Sve ono što je mimo ustava, interesa RS-a i nadležnosti naših institucija ne može da bude prihvaćeno taman da su na drugoj strani bile i SAD i sve druge zemlje".

On je još kazao da je Memorandum neprovodiv jer Ministarstvo sigurnosti BiH nema ovlasti o njegovom provođenju.

"Primitivni pristup iz FBiH je išao s tim da se to objašnjavalo da smo mi protiv borbe protiv terorizma i organiziranog kriminala, a to nije točno. Mi se možemo boriti protiv terorizma i organiziranog kriminala, ali na način da se uvažavaju naši interesi. Pokazali smo tijekom svih godina da se borimo za to", poručio je Dodik, a prenosi Klix.

Na kraju još je kazao da neće oklijevati ni da povuče vitalni nacionalni interes zbog bizarnih stvari jer su i "male stvari za njih velike".

Jeste li za Dodika ili za Džaferovića ili Komšića

Kada je u pitanju ovaj Memorandum traži podršku poslanika u Narodnoj skupštini RS-a te da odbace zaključke Predsjedništva o Memorandumu i PISA testiranju:

"Na vam je da odlučite. Odbacimo odluke Predsjedništva. U drukčijoj varijanti to bi bilo loše za RS jer se ovo svodi na glasovanje jeste li za Dodika ili za Džaferovića ili Komšića".

S obzirom na to da NSRS ima mogućnost da o ovim pitanjima odlučuje, Dodik kaže da je u nekom smislu donošenja odluka "NSRS krajnje i odlučujuće mjesto te da je iznad Predsjedništva".

DF: Ako NSRS odbije Memorandum štite Dodikov opstrukciju borbe protiv terorizma

Demokratska fronta poziva poslanike u Narodnoj Skupštini Republike Srpske da podrže
Memorandum o suradnji između Ministarstva sigurnosti BiH i Ministarstva unutarnje
sigurnosti SAD-a o suradnji u vezi s upotrebom putničkih informacija.

Smatramo da usvajanje Memoraduma ne nanosi bilo kakvu štetu entitetu Republika Srpska.

Ukoliko zastupnici u NSRS odbiju dati podršku Memoradumu, onda je jasno da su se stavili u
fukciju Dodikove opstrukcije zajedničke borbe Sjedinjenih Američkih Država i Bosne i
Hercegovine protiv terorizma, što ni bio krajnje opasan čin po entitet RS.

Kopirati
Drag cursor here to close