PIC

Jesenski izbori moraju biti održani, uključujući i Mostar

Odbor je pozvao na suzdržavanje od retorike koja poziva na podjele i destabilizaciju tijekom predizborne kampanje te istaknuo kako je nužno što prije postići dogovor o izbornim pravilima za Mostar.
Vijesti / Politika | 03. 06. 2020. u 18:46 Hina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ključni predstavnici međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini zatražili su u srijedu od vlasti u toj zemlji da osiguraju sve uvjete za provedbu lokalnih izbora najavljenih za jesen, uključujući tu i Mostar.

Upravni odbor Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC), koji je zasijedao u Sarajevu na razini veleposlanika država-članica, u posebnoj je izjavi istaknuo kako se izbori, najavljeni za 15. studenog, moraju održati na slobodan, pošten i siguran način u skladu s europskim standardima, a vlasti pritom imaju obvezu osigurati sredstva koja su za to potrebna tako što će napokon usvojiti proračun za 2020. godinu.

Odbor je pozvao na suzdržavanje od retorike koja poziva na podjele i destabilizaciju tijekom predizborne kampanje te istaknuo kako je nužno što prije postići dogovor o izbornim pravilima za Mostar "koji mora ostati jedinstveni grad".

"Ova se situacija mora odmah riješiti i to neovisno o ostalim neriješenim pitanjima", stoji u izjavi kojom se neizravno prozivaju Stranka demokratske akcije (SDA) i HDZ BiH kao najodgovornije za rješenje ovog problema koji traje još od 2008., kada su posljednji put održani izbori u Mostaru prije nego što je Ustavni sud BiH izborna pravila koja su vrijedila za taj grad proglasio neustavnim.

Središnje izborno povjerenstvo BiH (SIP) raspisalo je lokalne izbore u BiH za 15. studenog, no to se ne odnosi na Mostar, jer nema pravila na temelju kojih bi se oni tamo proveli iako je i Europski sud za ljudska prava obvezao vlasti u BiH na njihovo donošenje.

Upravni odbor PIC-a, kojega čine najutjecajnije zapadne zemlje te Rusija i Turska, zatražio je od vladajućih stranaka u BiH i da napokon provedu odluku Europskog suda za ljudska prava i u slučaju "Sejdić-Finci" iz 2009., kojom je utvrđeno da ta zemlja krši prava pripadnika nacionalnih manjina u izbornom procesu.

Vladajućim strankama u Federaciji iz PIC-a su poručili kako moraju bez odgode dogovoriti uspostavu nove vlade Federacije BiH te Hercegovačko-neretvanske i Livanjske županije, jer su sadašnje formirane još nakon izbora iz 2014. godine.

 
Kopirati
Drag cursor here to close