Prioriteti Bruxellesa

Jesen u regiji najradosnija za Sjevernu Makedoniju

Najviše dobrih vijesti može očekivati Sjeverna Makedonija, a dinamika razgovora Beograda i Prištine bi mogla dati i vjetar u leđa Srbiji, koja također očekuje dobre vijesti.
Vijesti / Politika | 01. 09. 2020. u 08:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zemlje zapadnog Balkana na jesen mogu očekivati značajan iskorak u nastavku europskih integracija jer će regija biti na vrhu prioriteta u Bruxellesu, piše dobro obaviješteni portal Euroactiv, pozivajući se na izvore u Europskoj komisiji.

Nezavisne novine su prenijela kako, usprkos činjenici da će za istočno susjedstvo, međunarodni razvoj i vanjske poslove EU umjesto planiranih 70,8 milijardi eura izdvojiti oko deset milijardi eura manje, portal tvrdi da se umanjenje sredstava neće negativno odraziti na veliki investicijski paket koji Bruxelles priprema za regiju na jesen.

Naime, EU priprema investicijski program za našu regiju, a vrijednost bi u razdoblju od sljedećih sedam godina mogla doseći sumu od blizu 14 milijardi eura u ekonomskoj pomoći i podršci programu reformi, a trebalo bi da bude predstavljen na skupu u Sofiji. Očekuje se da će najave o novim investicijama biti predstavljene istovremeno s paketom proširenja i izvještajima o napretku zemalja regije.

Sudeći prema visokorangiranom izvoru portala Euroactiv, najviše dobrih vijesti može očekivati Sjeverna Makedonija, a dinamika razgovora Beograda i Prištine bi mogla dati i vjetar u leđa Srbiji, koja također očekuje dobre vijesti.

U članku se jedino eksplicitno ne govori o BiH, ali sugovornik s kojim smo mi kontaktirali nam je pojasnio da će za dobru volju Bruxellesu biti potrebne dobre vijesti iz BiH u smislu ispunjavanja obaveza iz 14 ključnih preporuka Mišljenja Europske komisije.

 

Rečeno nam je da je ukidanje smrtne kazne u RS, formiranje parlamentarnog tijela za europske integracije na razini BiH i formiranje tijela na razini Predsjedništva BiH dobar prvi korak, ali da je potrebno još napretka kako bi se moglo dalje odlučivati o kandidatskom statusu BiH.

Sugovornik Nezavisnih novina nam je ukazao na dobar primjer iz Sjeverne Makedonije, koja je, kako kaže, riješila spor sa susjedima i s premijerom Zoranom Zaevom napravila široku koaliciju za europski put. O Zaevu piše i Euroactiv, ističući da je EU izuzetno zadovoljna hrabrim potezima koje je ta zemlja povukla na evropskom putu.

"Činjenica da je Zaev u koaliciju uključio albansku manjinu mogla bi dovesti do toga da Sjeverna Makedonija još za njemačkog predsjedavanja EU započne pregovore o pristupanju EU", ističe ovaj portal.

Kopirati
Drag cursor here to close