Konstituirajuća sjednica u Širokom Brijegu

Jelčić predsjednik Skupštine ŽZH, Ćosić mandatar za sastav Vlade

Za predsjednika Skupštine izabran je Ivan Jelčić, a za mandatara Zdenko Ćosić, aktualni predsjednik Vlade ŽZH.
Vijesti / Politika | 23. 11. 2018. u 14:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Konstituirajuća sjednica novog saziva Skupštine Županije Zapadnohercegovačke održana je u petak u Širokom Brijegu. Za predsjednika Skupštine izabran je Ivan Jelčić, a za mandatara Zdenko Ćosić, aktualni predsjednik Vlade ŽZH.

Vlado Rogić iz Središnjeg izbornog povjerenstva BiH na početku sjednice zastupnicima je uručio mandate, nakon čega su položili prisegu.

Foto: Bljesak.info / Konstituirajuća sjednica Skupštine ŽZH (Marija Iličić)

Nakon konzultacija predstavnika stranaka, za predsjednicu kluba zastupnika iz reda hrvatskog naroda izabrana je Ivana Barišić (HDZ BiH), a na njezin prijedlog za novog predsjednika Skupštine izabran je Ivan Jelčić (HDZ BiH) s 21 glasom ''za'' i s dva suzdržana glasa zastupnika HRS-a Mirka Jelića i Darke Kvesića. Inače, koalicija predvođena HDZ-om BiH ima 16 od 23 zastupnika.

Nakon toga dosadašnji predsjednik Skupštine ŽZH Ante Mišetić razriješen je dužnosti koju je predao novoizabranom Jelčiću.

''Prije svega zahvalio bih se svim biračima koji su mi dali povjerenje, svom općinskom i županijskom odboru koji su me prepoznali kao svog kandidata za predsjednika Skupštine. Volio bih nastaviti tamo gdje su stale moje kolege i prethodnici. Mislim da je još uvijek aktualni sastav Vlade radio dobar posao i iskreno se veselim budućoj suradnji jer mislim da ćemo uistinu imati dosta dobrih projekata, a oni će sigurno u ovom sazivu Skupštine imati jednog iskrenog partnera'', izjavio je novinarima predsjednik Skupštine ŽZH Ivan Jelčić.

Foto: Bljesak.info / Konstituirajuća sjednica Skupštine ŽZH (Ivan Jelčić)

Na Jelčićev prijedlog za mandatara za sastav nove Vlade izabran je aktualni predsjednik Vlade ŽZH Zdenko Ćosić kojemu će ovo biti treći mandat.

''Do nove godine ćemo imati novu Vladu i nadam se proračun za sljedeću godinu. Tako da će naša Skupština moći raditi u jednom mirnom političkom okruženju s obzirom da smo na proteklim izborima dobili većinu koja može samostalno odlučivati što ne znači da će oporba spavati ili da je naša želja da marginaliziramo oporbu. Očekujem od svih političkih zastupnika da daju svoj doprinos kako bi ova naša županija u razvojnom smislu bila što povoljnije mjesto za življenje'', izjavio je novinarima mandatar i aktualni predsjednik Vlade ŽZH Zdenko Ćosić.

Foto: Bljesak.info / Konstituirajuća sjednica Skupštine ŽZH (Toni Kraljević i Zdenko Ćosić)

Na novinarsko pitanje o mogućim kadrovskim promjenama u novom sazivu Vlade, Ćosić je kazao da ne bi volio špekulirati o tome te da ćemo vrlo skoro znati sastav nove Vlade nakon što obavi konzultacije.

Na koncu konstituirajuće sjednice Skupštine ŽZH donesene su odluke o imenovanju i formiranju Mandatno-imunitetnog povjerenstva, Povjerenstva za izbor i imenovanje te Administrativno-pravnog povjerenstva.

Foto: Bljesak.info / Konstituirajuća sjednica Skupštine ŽZH
Kopirati
Drag cursor here to close