Žene u politici

Jedna je županija preskočila Finsku i Švedsku

Primjer Hercegbosanske županije je onaj gdje se ne vodi uopće računa o ravnopravnosti spolova.
Vijesti / Politika | 23. 10. 2018. u 11:55 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Kada je u pitanju ravnopravnost i zastupljenosti spolova, ne možemo biti zadovoljni načinom budućeg sastava Zastupničkog doma PSBiH, jer je izabran manji broj žena nego proteklog mandata'', izjavio je za Fenu promotor kampanje "Mi predstavljamo kandidatkinje – vi birate" Agencije za ravnopravnost spolova Bosne i Hercegovine Almir Terzić.

Skupština u RS pala jako nisko

Istaknuo je kako je sada u Parlamentarnu skupštinu BiH, prema rezultatima koje je objavilo Središnje izborno povjerenstvo BiH, izabrano sedam žena, što je 16,67 posto manje nego u odnosu na početak prošlog mandata, kada ih je bilo deset.

''Situacija je nešto bolja kada je u pitanju Zastupnički dom Federalnog parlamenta, jer je tu izabrano 25 žena ili 25,50 posto, dok je Narodna skupština Republike Srpske na vrlo niskoj razini gdje je izabrano svega 14 žena ili 16,87 posto'', kazao je Terzić.

Napomenuo je da je NSRS i u prošlom mandatu bila 'najgore' zakonodavno tijelo kada je u pitanju zastupljenost žena u politici.

Iz SNSD-a je zastupničke mandate dobilo šest žena, PDP će predstavljati dvije zastupnice, dok su u SDS-u, DNS-u, SP-u, NDP-u, Zajedno za BiH i Ujedinjenoj Srpskoj samo po jedna parlamentarka.

Gledano po kantonima u Federaciji BiH, došlo je do ekspanzije učešća žena u politici.

Jednu županiju ne brine ravnopravnost

''U Skupštini Hercegovačko–neretvanskog kantona izabrano je 14 žena ili 46, 67 posto što je apsolutni rekord u BiH. Generalno, Hercegovačko–neretvanski kanton nadmašio je čak i zastupljenost žena u najrazvijenijim demokratskim zemljama poput Skandinavskih zemalja, govorim o Finskoj i Švedskoj'', rekao je Terzić, naglasivši da je čak izabran veći broj žena nego što je to propisano Zakonom i ravnopravnosti spolova BiH.

Primjer Hercegbosanske županije je onaj gdje se ne vodi uopće računa o ravnopravnosti spolova.

Kazao je da je generalno došlo je do povećanja sudjelovanja žena u kantonima i u Parlamentu Federacije BiH.

Ističe da, sudeći po svim prilikama, izmjene izbornog zakona su dale željene rezultate i ''možemo govoriti o boljoj zastupljenosti žena u političkom i javnom životu''.

Kopirati
Drag cursor here to close