Zajedno

Jedna drugačija Dodikova priča

Dodik je rekao kako je za dobrobit svih u BiH da se što prije dođe do statusa kandidata za članstvo u EU.
Vijesti / Politika | 08. 02. 2019. u 11:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ne treba zaustavljati nikoga i treba odustati od svih priča i o unitarizaciji i o separaciji. Sasvim je prirodno da bude prihvaćena realnost i da na bazi toga pokušamo nešto napraviti. Hoće li se to dogoditi, ne znam'', izjavio je za Glas Amerike predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik te istaknuo da je neophodno da svi podrže jedni druge jer bi to vodilo ukupnom razvoju.

Lomiti koplja

Dodik je naveo da se bazičan odnos u BiH između dva entiteta i tri konstitutivna naroda može kretati na različite načine - stagnacija, koja postoji, kretanje u beznađe, koje traje, ili da se pokuša postići bazični konsenzus i funkcionalan dogovor kako nitko nikome ne bi smetao.

Prema njegovim riječima, i Republici Srpskoj bi bilo korisno da bude izgrađen auto-put od Sarajeva do Doboja. Pozvao je sve u BiH da definiraju što je to čime će se baviti sljedećih pet godina.

''Hajde da kažemo da je to auto-put od Zenice do Doboja, odnosno dalje prema Savi, da su to dvije-tri hidroelektrane i da prestanemo lomiti koplja na priči o Ustavu i nadležnostima, odemo na Bliski istok, u Rusiju, Kinu ili negdje na Zapad i pokušamo naći novac da to uradimo. Ali, ne dolazimo u poziciju za to, nama treba Vijeće ministara da to radi'', istaknuo je Dodik.

Naglasio je kako je upropaštena putna infrastruktura u BiH, koja je već trebala imati program o sanaciji oštećenih puteva.

Transfer problema

Ponovio je kako je za dobrobit svih u BiH da se što prije dođe do statusa kandidata za članstvo u EU.

''To je vrijeme kada bi moralo biti urađeno ovo o čemu govorim, jer status kandidata i otvaranje poglavlja traži mnoge teške političke odluke u BiH. Moramo povesti dijalog u BiH o tome što je to što nas čeka u tom pogledu. Status kandidata nam daje novu dinamiku i od nas zavisi kako će to izgledati'', istaknuo je Dodik, prenijela je Srna.

Naveo je kako mu je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk rekao da BiH može da ispuni tehničke uvjete, ali da sve zemlje koje je prihvaćaju moraju imati povjerenje u nju, što mnoge nisu spremne zbog svega što se događa u BiH.

''Mi možemo ispuniti tehničke uvjete, ali je pitanje kako ćemo doći do tog povjerenja. Ključno pitanje je transfer problema. Europa će nas prihvatiti ako shvati da mi unutrašnji problem koji imamo nećemo transferirati njima. Ne mogu govoriti o tome kada će doći to vrijeme'', kaže Dodik.

Kopirati
Drag cursor here to close