BH novinari

Jedan stvarni ''napad na kameru''

UO Udruženja BH novinari smatra da se predloženim izmjenama Zakona o javnom redu i miru uvode dodatne, represivne mjere nad novinarima iz RS, ali i iz cijele BiH…
Vijesti / Politika | 04. 04. 2019. u 11:02 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Upravni odbor Udruženja BH novinari upućuje javni zahtjev Vladi Republike Srpske da hitno povuče Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru, čijim bi se usvajanjem doveli u pitanje funkcioniranje medija i svakodnevni rad novinara, uključujući i pravo na snimanje i fotografiranje javnih službenika tokom obavljanja profesionalnih zadataka. 

Kako je istaknuto u zahtjevu izmjenama Zakona o javnom redu i miru u RS, utvrđenim na sjednici Vlade tog  entiteta 28. ožujka 2019., predloženo je da se kaznama od 500 do 1.500 KM  ili  zatvorom u trajanju od 60 dana sankcionira svaka osoba koja ''neovlaštenim fotografiranjem ili snimanjem ometa javne službenike dok vrše svoju dužnosti''.  

UO Udruženja BH novinari smatra da se predloženim izmjenama Zakona o javnom redu i miru uvode dodatne, represivne mjere nad novinarima iz RS,  ali i iz cijele BiH koji obavljaju profesionalne zadatke na teritoriji ovog entiteta, te krše međunarodni standardi slobode izražavanja i slobodnog rada medijskih profesionalaca.

''Navedenim izmjenama se također krše pravila OSCE, Vijeća Europe i drugih europskih institucija o dozvoljenom snimanju i fotografiranju događaja od javnog značaja, bez prethodnog traženja dozvole od policije ili bilo kojeg drugog javnog organa. Ta pravila propisuju i da se snimljeni materijal ne može oduzimati od novinara, snimatelja i fotoreportera bez odluke nadležnog suda'', ističe UO Udruženja BH novinari.

Članovi UO Udruženja BH novinari pozivaju poslanike Narodne skupštine RS da, ukoliko se nacrt izmjena Zakona o javnim redu i miru ipak pojavi u parlamentarnoj proceduri, ne glasuju za Vladin prijedlog i da na taj način onemoguće dodatna ograničenja i pritiske na  novinare i sve druge građane.

''Posljednjih nekoliko mjeseci svjedočili smo nedozvoljenoj upotrebi sile nad novinarima, aktivistima i građanima Banja Luke od policije RS – usvajanjem navedenih izmjena otvorio bi se zakonski prostor za još snažniju represiju i potpuno derogiranje ljudskih prava i sloboda u ovom entitetu. Uz odlučne NE narodnih poslanika u NS RS, BH novinari zahtijevaju i rezolutan odgovor i mjere međunarodnih organizacija u BiH koje mogu zastaviti izmjene Zakona o javnom redu i miru u RS'', navodi Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari u zahtjevu Vladi RS-a.

Kopirati
Drag cursor here to close